למה כל כך הרבה מתאמנים עוזבים את המאמנים האישיים שלהם?

בעוד שמאמנים אישיים רבים נפרדים מלקוחות וחושבים שהסיבה היא כספית, מסתבר שבמקרים רבים הסיבות הן אחרות לגמרי. ד"ר איתי זיו מצא 36 סיבות כאלה
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Fitness Coach Training Runner

תחום האימונים האישיים חווה פריחה אדירה בשנים האחרונות בעולם בכלל ובישראל בפרט. במועדוני כושר לא מעטים מדובר בהכנסה לא מבוטלת כלל שנלקחת בחשבון במחזור הכספי השנתי. ניתן להביא כדוגמה את אחד ממועדוני הכושר באזור גוש דן שמדי חודש בחודשו מגיע למחזור של חצי מליון שקלים מאימונים אישיים. אלפי אימונים אישיים נערכים מדי חודש ומדובר בהוצאה כספית של הלקוח בטווח של 1,000- 2,500 שקלים בממוצע. זה כמובן לא כולל את הסכום שמשולם למנוי החודשי….

כושר גופני

הכל מתחיל ונגמר במדריך, או המדריכה | צילום: thinkstock

עם זאת, גם אחוזי העזיבה של המנויים את האימונים האישיים גבוהים מאוד. במקרים רבים המדריכים לא מודעים לסיבות האמיתיות של העזיבה ומשוכנעים שמדובר בעלויות הגבוהות בשעה שהסיבות האמיתיות, ככל הנראה, אחרות לחלוטין. להלן מספר סיבות (רשימה חלקית) שבגינן מתאמנים אישיים מפסיקים להגיע לאימון האישי. במקרים רבים מדובר על מספר סעיפים יחד:
1. חוסר הקשבה של המדריך באופן כללי – אחת מהתכונות החשובות ביותר הנה הקשבה. בעיה די שכיחה בעולם המערבי ובפרט בישראל. באופן כללי אנשים אוהבים הרבה יותר להשמיע מאשר להקשיב. מצב אבסורדי שכיח הוא מדריך אימון אישי שרק משמיע כל האימון הנחיות, מספר סיפורים, מסביר אך לא מסוגל כמעט כלל להקשיב. התוצאה – לא אחת המדריך כלל לא מכיר את המתאמן האישי שלו גם אחרי תקופה ארוכה.
2. אינטילגנציה רגשית לוקה בחסר – מושתתת על היכולת של האדם לפתור בעיות לא רק בדרך של הגיון וניתוח של מידע מסוגים שונים אלא גם מהחלק האמוציונלי, ניתוח רגשות של האדם עצמו ושל האחר. פיתוח הצד של אינטלגנציה רגשית מקל מאוד על האדם לנהל יחסים עם בני אדם אחרים, בני זוג ומה לא. בתחומי חיים רבים תכונה זו חשובה ומסייעת להצליח גם בתחום המקצועי בכלל ובפיתוח קריירה בפרט. מדריך אימון אישי שמאופיין באינטליגנציה רגשית חסרה, יתקשה ככל הנראה בגיוס לקוחות, התמדה של לקוחות באימון האישי ועוד.
3. שעמום בדרגות שונות באימון – אימון אישי שאינו חוויתי ומעניין עשוי להביא די מהר לעזיבה של המתאמן. בעיקר כשמדובר במתאמנים הצריכים גירויים רבים באופן יחסי כמו אלה בעלי לקות קשב (כמו ADHD), או מתאמנים אקסטרוברטים (מוחצנים) ועוד. לכן, במידת הצורך ובהתאמה יש לתכנן את האימון לפי אישיות המתאמן וההתנהלות באופן כללי..
4. אי התאמה של האימון לרמה של המתאמן – אימונים קשים מדי ולא מתאימים למתאמן, אי יצירת אפקט אימון בשל רמה נמוכה מדי של האימון או אולי גבוהה מדי ובטווח הארוך בעייתית – שכיח למדי. לכל מתאמן מומלץ אימון אחר ויש למצוא את הדרך הנכונה להשגת מטרה זו או אחרת תוך 1-2 אימונים.
5. טמפרטורה לא מתאימה ואי נוחות באימון עקב כך – טמפרטורה קרה מדי בחדר הכושר או לחלופין אימון אישי שנעשה בחוץ באמצע היום בחודשי הקיץ, משפיעים לפעמים על מידת ההתמדה. חשוב לשים לב לכך ולהמיר את מקום האימון בהקדם..
6. הפסקות ארוכות מדי באימון האישי –  אימון משקולות מסורתי נמשך בסך הכל 13 דקות נטו. הרי מבצעים סטים (כ-24-27) וביניהם יש מנוחה. במידה ומרבית האימון הנו מנוחה מה נעשה בה? חשוב להשקיע בכך חשיבה ולתת משימות שונות בהפסקות השונות (אולי להסביר ועוד). אחרת די מהר האימון עשוי להיות משעמם והזמן יעבור בעצלתיים אצל המתאמן והמדריך גם יחד.

היתרונות והחסרונות של האימונים בחוץ

חשוב מאוד למצוא מקום עם טמפרטורה מתאימה | צילום: thinkstock

7. שימוש באביזרים לא אטרקטיביים או לא מותאמים – לאדם בן 75 שהנו בעל כושר גופני לקוי ואטרופיה שרירית מהותית ייתכן שאימון של 60 דקות ברצועות התנגדות שונות עלול להיות בעייתי ומצריך תכנון מאוד רציני ומקצועי. לכן, בטרם "מאמצים" אביזר זה או אחר באימון האישי, חשוב לבדוק היטב אם באמצעותו ניתן להשיג מטרות האימון השונות ואם הוא בכלל טוב ויעיל לאור פרמטרים כמו: מצב בריאותי, מטרת האימון, הנאה באימון ועוד.
8. אסתטיקה גרועה של המדריך – ריח גוף חריף מאוד, ריח פה גרוע, הזעה רבה (במיוחד בחודשי הקיץ) ועוד של מדריך האימון האישי עשויה להיות הסיבה העיקרית לכך שהמתאמן עוזב די מהר את האימון האישי. מדובר בחוויה לא נעימה (בלשון המעטה). הבעיה העיקרית הנה שחלק ניכר מהאנשים בכלל לא מודע לכך והסיכוי שאנשים הבאים עימם במגע יעירו תשומת לבם לכך – לא גבוה כלל. או אז, ייתכן שהמאמן לא מודע למצב האסתטי הגרוע שבגינו הוא מפסיד קליינטים רבים.
9. לבוש לא מתאים לסוג הקליינט המתאמן – לבוש פרובוקטיבי או לחלופין מוזנח, אי הגעה עם בגדי ספורט לשיעור וכדומה משפיעים מאוד על חווית האימון. המדריך חייב להיות דמות לחיקוי גם בנושא הלבוש. בנוסף, יש לעשות התאמה של הלבוש לסוג המתאמן ולמקום בו נערך האימון. סביר להניח שמדריכת אימון אישי בחדר כושר במרכז תל אביב בו מרבית המתאמנים לא מבוגרים יותר מ- 30 תתלבש אחרת מאשר באימון אישי הנערך בבית דיור מוגן שטווח הגילאים בו הנו 75 ומעלה.
10. מכירות אגרסיביות של מוצרים שונים של המדריך לקליינט – קשה להאמין כמה מאמצים עושים לעתים מדריכי אימון אישי על מנת למכור מוצרים שונים לקליינט: נעלי ריצה, שעוני דופק, תוספי תזונה ומה לא. גם זו סיבה לעזיבה של קליינטים את האימון האישי. חשוב לציין שבחלק מהמקרים למדריך ישנם שיתופי פעולה עם חברות תוספי מזון, ציוד כושר, שיקום וכדומה וכך הוא יוצא נשכר מכל מכירה.
11. התחושה של הקליינט שניתן גם להמשיך להתאמן עצמאית ללא המדריך – בעייתי ללא צל של ספק ולמדריך חלק ניכר בכך. במידה והקליינט חש ביטחון מספיק גדול להמשיך לבד, יתכן שלא נעשתה עבודה די טובה מבחינת המדריך כמו: חווית אימון לא מספקת, אי השגת מטרות אימון וכדומה.
12. חברות ויחסים אישיים קרובים מדי של המדריך עם הקליינט – חשוב לשמור על יחסים טובים וקרובים במידה אך לא להפוך אותם ליחסים אישיים ללא גבולות. חשוב לדעת שתחום האתיקה כלל לא נלמד בקורסי מדריכים ומכאן הדרך לבעיות שונות ומשונות קצרה למדי.

מאמן ריצה

אם חווית האימון תהיה לא מספקת ולא יושגו מטרות, המתאמן יבין שהוא יכול להמשיך לבד | צילום: thinkstock

13. צילום המתאמן ללא ידיעתו ופרסום התמונה במדיה ובפייסבוק (עשוי להוות גם עבירה על החוק) – ההתקדמות העצומה בתחום הטכנולוגי משפיעה רבות וקשורה גם להתנהגות של אנשים בתחומים שונים. למשל: הקלות בה ניתן לצלם אדם בכל רגע נתון ולהעביר התמונה לכל רחבי העולם הגלובלי, היא בלתי נתפסת. רבים אגב עוברים על לא מעט חוקים בתחום זה שלא ביודעין. ולעניינו: צילום אדם ללא רשותו (לרבות מתאמן) בעייתי עד מאוד ולא נכון שייעשה ללא אישור של המתאמן.
14. מחיר יקר מדי לאימון ולא בהלימה לרמת המדריך או מקום המגורים – חשוב לגבות מחיר שנמצא בהלימה למשתנים מסוימים כמו: רמת המדריך , מקום המגורים וכדומה. למשל, לגבות מחיר של 300 שקלים לאימון אישי באחת מערי הפריפריה לא סביר ולא הגיוני במרבית המקרים.
15. אי התאקלמות במועדון הכושר מבחינה חברתית או סיבות אחרות – עלול לקרות מצב בו אנשים אלה ואחרים לא מתאקלמים במקומות מסוימים בהם יש מתאמנים. בשל דימוי עצמי נמוך, הופעה חיצונית לא טובה, בעיות פסיכולוגיות ומה לא. חשובה הערות לכך מצד המדריך והעתקת האימון, ככל הנראה, למקום אחר בו יתאמן הקליינט לבד.
16. איחורים על בסיס קבוע לשיעורים או סיום האימון בטרם עת – מצב שכיח למדי בו מדריכים מאחרים לאימונים אישיים. הבעייתיות בכך גדולה ומפחיתה משמעותית מערכו של המדריך.
17. מתן הערות ואף ניהול שיחות עם מתאמנים ומדריכים אחרים תוך כדי האימון אישי – בהחלט קורה שמתאמנים פונים למדריך אימון אישי תוך כדי שיעור לגבי הערות והארות של תרגיל זה או אחר. במידה ומדריך האימון האישי פונה אליהם תוך כדי אימון זה בעייתי ופוגע במתאמן עד מאוד.
18. גבייה כספית מצד המדריך לוקה בחסר – אי גביה כספית מהלקוח ובכלל אי בהירות בנושא זה עלולים לגרום לבעיות לא מעטות. ישנם מדריכים מנוסים בתחום שמחתימים את הקליינט על מסמך הבנות עם ההתחייבות הכספית, ההשקעה הנדרשת מבחינת האימון ועוד. התוצאות בהתאם.
19. הסכם התקשרות (המדריך לקליינט/מועדון) גרנדיוזי ולא הגיוני – מועדוני כושר ומדריכים מכינים לעתים הסכם שלא הגיוני ואף מפלה לרעתו של המתאמן. חשובה תשומת הלב לכך.
20. חוסר פרזנטיביות של המדריך – אטרופיה שרירית, הזנחה גופנית כוללת, לבוש מוזנח ולא מתאים ועוד מהווה עוד סיבה לכך שמתאמנים לא מתמידים באימון האישי.
21. טון דיבור שאינו מתאים לאימון ו/או למתאמן או מתן פקודות או הנחיות לא באופן מקצועי ונעים – דיבור כמו של רס"ר בצבא, העלבות על בסיס קבוע, התנשאות ואגוצנטריות עלולים להיות גם סיבות שקליינט עוזב את המדריך. חשובה תשומת הלב גם לכך ואולי כדאי ללמוד להשתפר בתחום זה באמצעות קורס זה או אחר, קואצ'ר בתחום ועוד .
22. שפת גוף טעונה שיפור – ידיים בכיסים או שלובות, התבוננות בשעון על בסיס קבוע, עמידה רחוקה מהמתאמן לא נעימה ושכיחה למרבה הצער.
23. מגע מופרז של המתאמן ואף אולי הטרדה מינית – מדריכי כושר מסוימים בכלל לא מודעים שהם מטרידים מינית ולא מכירים את החוק בנושא. הסיכון כמובן גדול (גם להראות תכנים מיניים בטלפון החכם או בכל מדיה אחרת מהווה הטרדה מינית).
24. אי הוצאת חשבוניות, ביטוח חסר ולא מקיף דיו – גם קשור להתנהלות ומהווה בעיה שמשפיעה על היחסים מדריך – מתאמן.

אימון חדר כושר

שפת הגוף, והשפה באופן כללי חשובות כל כך | צילום: thinkstock

25. נסיעה ארוכה מדי של המתאמן לאימון – פוגע ביכולת התמדה של כל מתאמן ובמיוחד כשהדבר גם כרוך בהוצאה כספית לא מועטה (דלק, זמן, מחיר השיעור ועוד).
26. אי השגת מטרות אימון באופן אבסולוטי – מצב די אבסורדי להבחין במתאמן אישי שעובר מאות ואף אלפי אימונים אישים ולא מגיע לשום מקום, זאת בשל בחירת תרגילים לא נכונה, תכנית אימונים לוקה בחסר ומה לא. לכן חשוב לשים לב אם מושגות מטרות אימון שונות או אולי הגיע הזמן להחליף את המדריך.
27. אכילה תוך כדי אימון (של המדריך)– ארוחת צהריים, חטיפי חלבון, אורז עם טונה וכדומה הן רק מעט מהדוגמאות הקיימות בנושא ולמרבה הצער, שכיחות למדי. לעתים למדריך יש רצף שיעורים ללא הפסקה ולכן הוא נוהג לאכול תוך כדי האימון.

עוד כתבות בנושא

משקיעים בשרירי בטן ולא רואים את זה? הנה הפתרון 
סובלים מהקאות ובחילות? פעילות ספורטיבית והשפעתה על מערכת העיכול 
השפעת הקרוספיט על קואורדינציה, שיווי משקל ותנועתיות 

28אי זמינות לסמס ו/או טלפונים של הקליינט– חשוב להיות בקשר עם המתאמן האישי גם לא בין האימונים. התנתקות מוחלטת מהמתאמן הנה בעייתית וקשורה גם לעזיבות של מתאמנים מאימונים אישיים. חבל.

29. אי מתן הנחיות לחופשה ונסיעה לחו״ל– בעידן של היום נוסעים רבים מהאנשים לחופשות בחו"ל ובארץ. מדריך אימון אישי רציני ומשקיע יבנה תכנית אימון ותזונה גם לנסיעות לחו"ל וכך ניתן יהיה לשמור על כושר גופני והרכב גוף גם בעת חופשה. אילולא כן, גובר הסיכוי שהאדם יחזור מחופשה עם מספר ק"ג עודפים, אחוזי שומן גבוהים ומה לא.
30. התנהגות לא אתית של המדריך – הכוללת בין השאר הלבנת פני אדם ברבים או ריכול על בסיס קבוע ועוד. במקרה זה, ניתן להזכיר למדריך את האמרה של חז"ל "הפוסל במום חברו במומו פוסל".
31. אין מערך שיעור מסודר והגיוני והקליינט חש בזאת במהרה – לפחות בחודשי האימון הראשונים חשוב לכתוב מערכי שיעור מודרים ולפעול על פיהם. חוסר מקצועיות בא לידי ביטוי במהרה. כיום, עם העלייה הרבה בתחום האימון ואורח החיים בכלל למתאמנים יש ידע רב הרבה יותר מבעבר. מה שמקשה יותר על המדריך מבחינה מסוימת ועליו להשתדל הרבה יותר ולהתעדכן.
32. תחושת כאבים באימון ומחוצה לו שאינם בהלימה לרמת המתאמן – כאב חיובי בהחלט לגיטימי (למשל, כאבי שרירים מאוחרים) אך גם הם לא מומלצים לכל מתאמן. מנגד, כאבי שרירים שליליים (אלה שמקורם בדלקת בשריר או בגיד, או קרע חלקי באחד השרירים), ממש לא מומלץ להתאמן כך והדבר בעייתי עד מאוד במידה ולא מטפלים בכך כהלכה.
33. שימוש במוסיקה לא מתאימה – מעבודות רבות שנעשו בתחום עולה שמוסיקה בהחלט עשויה להעלות את אפקטיביות האימון. מצד שני, שימוש במוסיקה לא מתאימה לקליינט עלולה להביא די מהר לירידה במוטיבציה והפסקת האימונים בטרם עת. מתאמנים מבוגרים למשל, לא אוהבים במרבית המקרים להאזין למוסיקה בעצמה גבוהה, או לחלופין למוסיקה בה יש מספר ביטים רב מדי (קצבית מאוד). בנוסף ישנם סוגי אימונים בהם נמליץ על סוג מוסיקה מסוים (כמו למשל יוגה) וסוגי אימון אחרים כמו למשל קיק בוקס שבהם ייעשה שימוש במוסיקה אחרת לחלוטין.
36. אי התמחות בתחום בו מאמנים בפועל כמו השמנה, בעיות רפואיות, וכדומה – המתאמנים האישיים הנאמנים והוותיקים הם בדרך כלל המבוגרים ולא הצעירים. הם אלה בעלי מודעות גבוהה לבריאות, אורח חיים וכדומה. לכן יש צורך בהתמחות של ממש בבעיות כמו השמנה, מחלות שונות ועוד על מנת לבנות תכנית אימון מספקת, מקצועית וטובה. אימון כוח מסורתי לחולי פרקינסון לדוגמה, לא ממש יהיה יעיל להשגת המטרה העיקרית שעשויה להיות שיפור איכות החיים ובד בבד  המצב הבריאותי. לשם כך, יש צורך בהבנה עמוקה של המחלה, מגבלות קיימות, ומה לא.

לסיכום, סיבות לעזיבות של מתאמנים אישיים לא חסרות ולא אחת ניתן למנוע תופעה שכיחה זו על ידי התנהלות נכונה ומקצועית יותר של המדריך. ויפה שעה אחת קודם.


ד"ר איתי זיו (Ph.D) | מומחה לפעילות גופנית, ספורט וחדרי כושר שימש כסגן מנהל קמפוס "שיאים" באוניברסיטת ת"א

 



אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתיבת תגובה

  • גיל הגיב:

    כתבה קצת מטרחנת שמקומה לא ברור לי. היה רצוי לפרט לפי תתי נושאים…

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"הספורט מציב לנו יעדים ומטרות להיאחז בהם. לשאוף אליהם. כל פעם שנופלים על הברכיים ונשברים לרסיסים, נאספים, נעמדים על הרגליים וממשיכים הלאה, ושוב נופלים ושוב נעמדים", איה מידן, טריאתלטית מבארי שניצלה מהטבח ב-7.10


מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג