דרך הגב

ממה נובעים כאבי גב תחתון? האם הכאבים קשורים תמיד לפריצת דיסק? מתי הם מחייבים ניתוח? איך אפשר להימנע מהם? בזמן התקף – האם חייבים לשכב במיטה ולנוח עד יעבור זעם? זהו רק חלק קטן מהשאלות הרבות שמטרידות אנשים שסובלים מכאבי גב, ומדובר כמעט בכל אחד ואחד מאיתנו
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

ממה נובעים כאבי גב תחתון? האם הכאבים קשורים תמיד לפריצת דיסק? מתי הם מחייבים ניתוח? איך אפשר להימנע מהם? בזמן התקף – האם חייבים לשכב במיטה ולנוח עד יעבור זעם? זהו רק חלק קטן מהשאלות הרבות שמטרידות אנשים שסובלים מכאבי גב, ומדובר כמעט בכל אחד ואחד מאיתנו

מאת:דר' דנה בלום-שניידר ושביט אנוש

הנתונים מלמדים שכשמונה מתוך עשרה אנשים יסבלו במהלך חייהם מכאב גב וזוהי הסיבה השנייה בשכיחותה לפניה לרופא והשלישית לטיפול ניתוחי בארצות הברית. כדי להבין למה זה קורה – יש לצלול פנימה לתוך הגב שלנו.

עמוד השדרה הוא למעשה מערכת שמשמשת הן כמרכיב מרכזי במערכת השלד והן כמרכיב מרכזי במערכת העצבית – ולכן הפגיעה בו יכולה להתבטא כפגיעה בכל אחת ממערכות אלו.
עמוד השדרה בנוי חוליות חוליות, כשביניהן מבנים מורכבים, גמישים בחלקם, הנקראים דיסקים. כל שתי חוליות בעמוד השדרה מחוברות במפרקים, מחוזקות ברצועות, מעטפות ונתמכות על ידי המערכת השרירית.

בין גוף החוליה לבין חלקה האחורי נמצאת תעלה שבסיסה בגולגולת וסופה בעצם הזנב, בתוך תעלה זו, עטוף בקרומים, נמצא חוט השדרה, המשמש כגוף המקשר בין המוח לשרירים הרצוניים – וכגוף המקבל אינפורמציה מהסביבה. 

כאב גב תחתון יכול לנבוע מפגיעה בכל אחד מהמבנים הללו ויכול להיות מושפע גם ממצבים נוספים כגון עייפות, מתח נפשי ומחלות כלליות. את כאבי הגב נהוג לחלק לשני סוגים עיקריים: כאב גב ספציפי, כלומר כאב שמקורו ידוע, וכאב לא ספציפי שמקורו אינו ידוע.


כאב גב. כמעט כל אחד מאיתנו יסבול ממנו בשלב מסוים (צילום: Thinkstock)

כאב גב ספציפי
את כאבי הגב הספציפיים ניתן לחלק ל"כאב מכני-אקסיאלי" ול"כאב גב רדיקולרי":

כאבי גב מכניים נובעים בעיקר מעומס ושחיקה של המפרקים המחברים בין החוליות והדיסקים הבין חולייתיים. העומס והשחיקה לוחצים על עצבוב עמוד השדרה עצמו, ואינם גורמים לפגיעה במערכת העצבית הכללית. השחיקה נובעת לרוב מתהליך התבגרות והזדקנות השלד, שכולנו חווים אותה.

תהליך השחיקה יכול להיות מואץ במצבים בהם השלד נחשף לתנועות ועומס חוזר, היכולים לנבוע מסוג עבודה ספציפי, או מפעילות גופנית חזרתית כמו ריצה. גם ישיבה ממושכת יוצרת עומס על פרקי הגב התחתון.

כאבי גב מכניים יתבטאו בדרך כלל בכאב הממוקם בגב עצמו, שלעיתים קורן לעכוז או לירך. ברוב המקרים לא תהיה הקרנה של הכאב לגפיים. הכאבים מתגברים בזמן פעולות המעמיסות על המפרקים כגון כיפוף או סיבוב ולעיתים מתגברים גם בישיבה ממושכת. ברוב המקרים פעילות מתונה כגון הליכה מקלה על הכאב.

כאבי גב רדיקולריים נובעים מלחץ על המערכת העצבית. בדרך כלל, לחץ זה מופיע כאשר הדיסק הבין חולייתי זז ממקומו – "פורץ" ולוחץ או גורם לדלקת של עצב היוצא מעמוד השדרה. במקרה כזה התלונות יהיו בעיקר כאב לאורך מסלול עצבוב העצב, בדרך כלל לאורך הרגל. הכאב יכול להיות מלווה בתחושות נימול או הרדמות. במקרי לחץ ניכר תיתכן גם חולשת שרירים.

הטיפול הראשוני בכאבי גב ספציפיים דומה לטיפול בפגיעות אורטופדיות אחרות, קרי תרופות להקלה על כאב ונוגדי דלקת. עם שוך הכאב האקוטי מומלצות שיטות תרגול כגון פיזיותרפיה, אפוסתרפיה ופילאטיס. בזמן הכאב יש להימנע מפעילות בעוצמה גבוהה, אולם אין צורך במנוחה במיטה.

שימו לב: ישנם מספר "דגלים אדומים" המחייבים פניה לבירור רפואי מיידי – מקרים  בהם הכאב מלווה בחום, חולשה של השרירים ואיבוד שליטה על סוגרים. כמו כן, בכל מקרה בו אין תגובה לטיפול שמרני, יש צורך בפניה לגורם רפואי מוסמך להמשך בירור וטיפול.

כאב גב לא ספציפי
כאב זה מוגדר ככאב גב שלא ניתן לזהות את מקורו וזהו המקרה השכיח יותר. הסיבה לכך היא שברוב המכריע של האוכלוסייה, ודאי בגילאים מבוגרים, מתרחשים שינויים ניווניים.
שינויים אלו כוללים בלטי דיסק, שחיקת מפרקים, שינויי יציבה ועוד. מחקרים רבים מראים כי שינויים אלו קיימים גם באוכלוסיה שאינה סובלת מכאבי גב. 

הכאב יכול להתבטא בגב, בישבן ולעיתים גם ברגל, אך הוא אינו מלווה בסימפטומים כגון הרדמות, נימול או חולשת שרירים. הניסיון הקליני מראה שכאבים אלו, עזים ככל שיהיו, חולפים תוך מספר שבועות. במידה ומופיע כאב גב כזה, מומלץ להמשיך ולתפקד על פי היכולת. מנוחה במיטה או הפחתה משמעותית של פעילות מהווה גורם עיקרי להפיכת כאבי גב כאלה לכרוניים. הסיבה לכך היא ככל הנראה שהפחתת פעילות לאורך זמן גורמת להיחלשות השרירים התומכים בעמוד השדרה, איבוד של דפוסי תנועה נורמלית וירידת 
הגמישות בעמוד השדרה. 

חשיבותה של הפעילות הגופנית במניעה וטיפול בכאבי הגב, נובעת מתפקיד השריר כמייצב ומפעיל של המערכת השלדית. בשנת 2000 התפרסמה בירחון SPINE, עבודה מסכמת שסקרה מספר גדול של מחקרים, ומטרתה הייתה לבדוק האם פעילות גופנית יכולה לשמש כטיפול בכאבי הגב.

המסקנות היו כי פעילות גופנית אינה יעילה כטיפול בכאב גב אקוטי בשבוע הראשון להופעתו. לאחר השבוע הראשון, פעילות גופנית מתונה, כגון הליכה והידרותרפיה, יכולה להועיל בהפחתת כאב וחזרה לתפקוד. כמו כן, במקרים של כאב גב רדיקולרי וכרוני, פעילות גופנית הוכחה כיעילה בסיוע לחזרה מהירה יותר לפעילות חיי יום-יום תקינה. 

עד לא מזמן דיברו מאמנים, פיזיותרפיסטים ורופאים רבים, על שרירי הליבה כעל המייצבים העיקריים השריריים של הגב התחתון – וחשבו שחיזוקם מפחית את העומס המופעל על המפרקים והדיסקים הבין חולייתיים. במחקרים חדשים יותר נמצא כי שרירי גו שונים תורמים ליציבות ותפקוד תקין של עמוד השדרה בתנועות שונות*. מחקרים אחרים מצאו שתרגול שרירי הליבה אינו יעיל יותר מפעילות גופנית אחרת, ובמקרים מסוימים אף יעיל פחות**. המשמעות היא שיש לתרגל את מערכת שרירי הגב כמערכת כוללת, ללא הפרדה לשרירים בודדים ועל פי הפעולות בהן מתקשה המטופל. תרגול ושיקום כזה, הנקרא שיקום פונקציונלי או Task specific rehabilitation, מבוסס על העובדה שהמוח, השולט על כל תנועה שאנחנו מבצעים, לומד כל תנועה באופן ספיציפי. 

בשיקום כזה יש להפחית קודם כל את רמת הכאב ובמקביל ללמד את המוח, השולט בשרירים, להפעיל את השרירים באופן נכון. ביצוע של תנועה תקינה, ללא כאב, במספר רב של חזרות – מלמד את הגוף מחדש כיצד לשלוט על התנועה. 

* Kavcic et al., 2004: Spine
** Koumantakis et al , 2005; European Journal of Spine,
*** Physical Therapy, Airaksinen et al., 2006
22.10.2012


האמור לעיל אינו מהווה יעוץ רפואי או תחליף לייעוץ רפואי והוא בבחינת מידע כללי בלבד. כל המסתמך על האמור לעיל, מבלי לקבל חוות דעת רפואית על בסיס כל העובדות הרלוונטיות, עושה זאת על אחריותו בלבד.



 דר' דנה בלום- שניידר
מומחית בכירורגיה אורטופדית וניתוחי עמוד שדרה, קופ"ח כללית. יועצת ניתוחי עמוד שדרה, קופת חולים מאוחדת.

 


שביט אנוש – פיזיותרפיסט, ראש מחלקת הדרכה והכשרה באפוסתרפיה.

 


אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"זה קשה להתאמן למרתון, אבל אפילו יותר קשה לא להיות מסוגל להתאמן למרתון", ארון דגלאס טרימבל


מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג