בקור רוח: כיצד חשיפה לקור יכולה למנוע פציעות?

וים הוף ההולנדי פיתח שיטה לשיפור תפקוד גופני ומנטלי בעזרת נשימות וחשיפה לקור, המאמן פליקס פיסרבסקי החליט לנסות את השיטה והוא חושב שיש פה פוטנציאל לשיפור אורח החיים שלכם
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

תמיד אהבתי קור. הרגשתי שהגוף שלי מתפקד טוב יותר כשקר מאשר כשחם. נולדתי במקום שבו יותר משליש השנה היה שלג בחוץ והטמפרטורות הגיעו גם למינוס 20 מעלות צלזיוס. בארץ אין הרבה אופציות לקור בסדר גודל כזה וגם שלג הוא מצרך נדיר.

וים הוף (בתמונה) שבר שיאים בהתמודדות עם קור וקיבל את הכינוי "איש הקרח" | צילום יוטיוב

לאורך שנים של אימוני ריצה וטריאתלון היו מצבים שבהם לא היתה אפשרות למים חמים במקלחות וגם לא תמיד אהבתי לשחות עם חליפה בחורף. במחנות אימונים או תחרויות באירופה הקרה הרגשתי מצוין. באיזשהו שלב התחלתי להתקלח במים קרים כצורך להספיק לעבודה ולרוב השתמשתי בבקבוקים או בג'ריקן קטן. לא פעם חבריי לקבוצה הרימו גבה או שתיים וצחקו עליי. אני הרגשתי נקי ורענן. הרגשתי גם שזה גורם לגוף שלי להיות חזק יותר בהתמודדות עם מחלות ופציעות ספורט בכלל ומחלות החורף בפרט. בהמשך זה הפך להרגל גם בימים קרים מאד בחורף הישראלי, תוך שימוש במקלחות חוף (טמפרטורת המים בים כ-16 מעלות צלזיוס, המים במקלחת פחות מ-6 מעלות).

בשנה האחרונה גיליתי את היתרונות של הקור גם מסיבות אחרות. בעצם שילוב של קור ונשימות. במסגרת "יתרונות" הקורונה הייתי יותר מדי זמן בבית והחלטתי לקחת קורס בסיסי של בחור הולנדי בשם וים הוף (Wim Hof), שפיתח לאורך מספר עשורים שיטה לשיפור תפקוד גופני ומנטלי בעזרת נשימות וחשיפה לקור. להוף יש סיפור חיים מעניין הכולל שבירת שיאים בהתמודדות עם קור ולא במקרה הכינוי שלו Iceman – "איש הקרח", שמדבר בשם עצמו.

צ פ ו | הכירו את איש הקרח

עיקרי התיאוריה, שגם נבדקה במספר לא קטן של מחקרים המצוטטים בקורס ובספרים שפורסמו, הם שהגוף שלנו בנוי להתמודד עם מצבי קור על ידי שליטה בזרימת דם לאזורים בגוף על פי סדר עדיפויות להישרדות. גוף האדם מסוגל להרחיב או להצר את כל הדם על ידי שימוש בשרירים קטנים בדפנות כלי הדם, אך לרוב אנחנו לא מתרגלים את זה כי משתמשים בהגנה מלאכותית על חום הגוף, כגון מזגנים ובגדים רבים.

ישנה חשיבות רבה לשמירה על טמפרטורת הליבה ופחות על הגפיים. זה לא חדש. מה שהוא הראה, גם על עצמו וגם במחקרים מדעיים על קבוצות של אנשים, שניתן לשלוט בתהליך על ידי שליטה במערכת העצבית האוטונומית (בעבר טענו שלא ניתן לשלוט בה) והזרמת דם גם לאזורים מרוחקים בגוף, כך ניתן לשמור לא רק על טמפרטורת הליבה אלא גם על טמפרטורת הגוף כולו. כדי להגיע לשליטה ברמה זו נדרש לתרגל נשימות שווים הוף פיתח. בעזרת תרגול נשימה ניתן להגיע למצב שבו אנחנו משפיעים על רמת הבסיסיות בדם (יותר חמצן) או חומציות (יותר דו-תחמוצת הפחמן) וכך לגרום לסטרס נשלט ולמערכת האוטונומית לשחרר הורמונים כמו אדרנלין וקורטיזול. מעבר לסיוע בהתמודדות עם קור, תרגול זה מסייע בטיפול בדלקות (המתבטאות בחומציות).

מי קרח לפתיחת כלי דם בגפיים

בתקופה האחרונה תרגלתי את הנשימות ואת המקלחות הקרות וגם שימוש במי קרח לפתיחת כלי דם בגפיים. הרגשתי שזה מסייע למיקוד ולהתאוששות וגם מונע פציעות. לדוגמה, היתה לי פציעה בכף רגל ימין, באזור הכרית, שהטרידה אותי בעיקר בריצות מעל שעתיים. לאחר טיפול באמבטיות קרח בשילוב עם נשימות מודעות, הבעיה נפתרה.

כבר מספר שנים שאנחנו בקבוצת אנדיור מתרגלים ריצה מודעת ושימוש במדיטציה לשיפור גופני ומנטלי, לא רק בתחרויות. לומדים להקשיב לגוף ולכוון את המוח להתמקד בנשימות נכונות, בקצב רגליים ובמנח ריצה נכון. לעתים אף משתמשים במונח, "לנשום לתוך הכאב", כדי להזרים חמצן לאזור שבו חשים את הכאב ולטפל בבעיות כבר בשלב הריצה. בשילוב עם השיטה של וים הוף יש כאן פוטנציאל לשיפור אורח חיים, מניעת פציעות וגם שיפור בתוצאות. לשיטה הזו יש גם יכולת לסייע לאקלום לגובה, שבו הגוף מתמודד עם מחסור בחמצן. תרגול נשימות בזמן העלייה בגובה מונע ירידת כמות החמצן (קושי לנשום, כאבי ראש וכו') ומסייע לאקלום מהיר יותר לגובה.

צ פ ו | סרטון נשימות בסיסי

איך ניתן לתרגל את השיטה?

1. מתחילים מתרגול של כ-25-20 דקות של נשימות על בסיס יומי. ניתן לראות ביוטיוב הסבר ותרגול שכזה – תרגול זה כשעושים אותו נכון הופך להיות למדיטציה

2. מקלחות קרות בהדרגה, כ-5 פעמים בשבוע. מתחילים מזה שמסיימים מקלחת רגילה עם חצי דקה של מים קרים כל שבוע מגדילים בחצי דקה עד שמגיעים ל-3 דקות. אחר כך ניתן לוותר על המים החמים…

3. מדי פעם – אמבטיות קרח לגפיים – עד שתי דקות

4. בסוף, למתקדמים, אמבטיית קרח לכל הגוף

לסיכום, שימוש בנשימות וקור ידועים כבר מזמן, בנפרד, כשיטות המסייעות לטיפול בסטרס, בפציעות וכמחזקות את המערכת החיסונית. השיטה של וים הוף משלבת ביניהם ומשתמשת במוח על מנת לשלוט בגוף. גם התרגול הבסיסי מביא לתוצאות: מניעת מחלות, הורדת סטרס, טיפול בפציעות, אקלום לגובה וכו'. הוף טוען שגם טיפול בחמרמורת הוא חלק מהעניין, אך טרם בדקתי…

לשאלות בנושא מוזמנים לכתוב לי כאן בתגובות.


פליקס פיסרבסקי | מנהל קבוצת אנדיור והמאמן הראשי, מאמן טריאתלון מוסמך



אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתיבת תגובה

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"עוד יבוא יום בו לא אוכל לרוץ יותר. היום הוא לא היום הזה", אנונימי


מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג