חלב עזים חשוב לבריאות הגוף

A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

מאת:לימור בן חיים




לקראת חג השבועות, במחקר מעבדה, שנערך בישראל על ידי המרכז הרפואי בילינסון, משרד הבריאות ואוניברסיטת תל-אביב, שופך אור על ההיבט הבריאותי של חלב העזים ומספק סיבות טובות לעולם הרפואי להמשיך לחקור את גיוון צריכת החלב הקבועה גם בחלב עזים







חלב עזים שימש בעבר כמקור תזונה חשוב באזור המזרח התיכון והמדבר, אולם, נראה כי בשל המודרניזציה המתפתחת נשכחה תרומתו המשמעותית כמקור תזונתי חשוב והיותו מאבני היסוד בתזונה הים תיכונית, הידועה כתורמת לבריאות ואריכות ימים. במאמר זה ננסה להחיות ולבסס עובדות היסטוריות ידועות, נחשוף עובדות חדשות לגבי תרומתו של חלב העזים לבריאות ונגלה כי יותר אנשים בעולם שותים חלב עזים מחלב פרה.

אחת העובדות הידועות ברפואה העממית לגבי חלב עזים, היא יכולתו המפתיעה לרפא פצעים בפה (אפטות), במיוחד בקרב תינוקות וילדים. הדבר עבר, ככל הנראה, מדור לדור, כתרופת סבתא עתיקה, וכיום הוא נתמך במחקר מעבדה, שנערך בישראל על ידי המרכז הרפואי בילינסון, משרד הבריאות ואוניברסיטת תל-אביב.

החוקרים לקחו תאים אנושיים, הדגירו אותם יחד עם הווירוס, הגורם לפצעים, ממשפחת ההרפס. לאחר מכן, הם חשפו את התאים הנגועים לחלב עזים, במטרה לבדוק האם הוא משפיע על התרבות הווירוס או גורם להרס שלו. ניתוח התוצאות חשף, כי כ – 60% מכמות הווירוס נהרס מחלב העזים. נמצא, שהחומר הפעיל בחלב תוקף את הווירוס באופן שחוסם אותו מלעבור לתאים אחרים, והווירוס מת. החוקרים בדקו בנוסף, אם ההשפעה מוגבלת לחלב המגיע ישירות ללא פסטור. הם השתמשו בחלב עזים מפוסטר, ומצאו, כי תהליך הפסטור כלל לא משנה את ההשפעה על הווירוס. השפעה דומה של חלב העזים נמצאה גם על וירוסים נוספים, אך לא בחלב פרה. במקביל עלה, כי חלב עזים גם מעורר את המערכת החיסונית. החוקרים חשפו לימפוציטים, תאי דם לבנים, של בני אדם לחלב עזים ומצאו, כי הוא גורם לתאי חיסון אלו להפריש חומרים המשפיעים על מערכת החיסון.

מדובר במחקר ראשוני והתחלתי, אשר שופך אור על ההיבט הבריאותי של חלב העזים ומספק סיבות טובות לעולם הרפואי להמשיך לחקור ולצבור חומר למחשבה, לגבי גיוון צריכת החלב הקבועה גם בחלב עזים.

מסתבר, כי לחלב עזים יש גם את היכולת לתרום, באופן משמעותי, לעליה בצריכת הסידן ולבניית העצמות בקרב ילדים ולמנוע הידלדלות של העצמות, אוסטיאופורוזיס, בקרב מבוגרים. שכן, חלב העזים מכיל לפחות 20% יותר סידן מאשר חלב פרה. חשוב לדעת, כי כוס חלב עזים מספקת כ- 30% מהקצובה היומית של סידן למבוגרים. מנתונים של מחקרים ראשוניים חדשים נמצא, כי יעילות ספיגת הסידן טובה יותר מחלב עזים לעומת חלב פרה. וכן, לספיגתם המיטבית של מינרלים נוספים.

תהליך העיכול של חלב עזים מושפע מהרכבו. בזכות העובדה, כי לחלב עזים מבנה כדוריות שומן קטנות יותר, המכילות יותר חומצות שומן קצרות ובינוניות, מאשר בחלב פרה, מתנהל תהליך העיכול בצורה קלה יותר. הדבר יכול להשפיע על הרגשה טובה ועיכול נוח יותר, במיוחד בקרב אנשים הסובלים מבעיות עיכול שונות. אחד ההסברים המדעיים היא העובדה, שחלב עזים דומה בהרכבו לחלב אם אנושי, מאשר לחלב פרה.

חלב העזים מהווה מקור מיטבי לחלבון בעל ערך ביולוגי גבוה, החשוב לבניית רקמות הגוף ולגדילה תקינה של ילדים ובני נוער. בכל תזונה מאוזנת חשוב לכלול מקור חלבוני בכל ארוחה ומוצרי חלב עזים, יכולים, כאמור, להוות גיוון טעים ובריא בבחירת מוצרי החלבון לארוחות השונות. חלב עזים מכיל הרכב חלבונים, אשר פירוקו בקיבה קל ונוח יותר יחסית, הדבר מאפשר עיכול מהיר וקל יותר. המעבר המהיר בקיבה מהווה יתרון בפעוטות, בילדים, בקשישים ובאנשים הסובלים מבעיות עיכול שונות. אולם, במקרים של אלרגיה לחלבון החלב, מחקרים מדעיים שנערכו לא מצאו ירידה באלרגיה לחלבון חלב עזים, בהשוואה לחלבון חלב פרה.

ואם ברגישות עסקינן, ראוי להתייחס לציבור הסובלים מרגישות ללקטוז, התלויה ברמות הלקטאז, שהינו האנזים המפרק את הלקטוז במעיים. כידוע, שלשולים, גזים וכאבי בטן הנם חלק מהתסמינים כתוצאה מצריכת לקטוז. חשוב לדעת, כי בחלב עזים יש קצת פחות לקטוז מאשר בחלב פרה, על כן, במקרים מסוימים, יתכן והדבר יהווה יתרון בקרב ציבור הרגישים ללקטוז. ואכן מבוגרים וכן אמהות לילדים, מדווחים על תגובה טובה יותר לחלב עזים מאשר לחלב פרה.

מוצרי חלב וגבינות עזים היו ידועים כמזון אנין אך, גם בעל אחוזי שומן גבוהים. באשר לערך הקלורי והשומן של החלב, המהווה מקור דאגה לאנשים השומרים על תזונה בריאה, מסתבר, כי לשם שיפור הערך התזונתי של מוצרי החלב, הולכות ומתפתחות שיטות טכנולוגיות למטרת הורדת כמות השומן והנתרן במוצרי חלב העזים. סיבה זו מאפשרת גם לאנשים הסובלים מיתר לחץ דם והשמנה, בעלי גורמי סיכון למחלות לב ולתמותה, להוסיף לתזונתם הקבועה, לדוגמא, חלב עזים מלא המכיל 3.5% שומן בלבד, גבינות עזים מגוונות כמו לבנה, פטה, גבינה צפתית ועוד, ב- 3 עד 5 אחוזי שומן בלבד, יוגורטים של 1 עד 3 אחוזי שומן בלבד ועוד מוצרים מחלב עזים מגוונים ודלי שומן אחרים. לתזונה מגוונת במוצרי חלב דלי שומן, יחד עם העשרת התפריט בירקות ופירות וצריכת בשר עוף ודגים דלי שומן, ישנה חשיבות רבה בהשפעה על הפחתת ערכי לחץ דם.

לסיכום, חלב וגבינות עזים הם מיסודות הדיאטה הים תיכונית, הידועה כיום ממחקרים, כתורמת לבריאות ואריכות חיים. חלב עזים הוא מקור תזונתי טוב לרכיבי תזונה חיוניים כמו, חלבון, סידן, וויטמין B2, מגנזיום ועוד. בישראל, בכל רשתות השיווק והמכולות, ניתן למצוא מגוון גדול של חלב עזים ומוצרי עזים של משק צוריאל, תנובה ומחלבות נוספות. מומלץ לגוון את התפריט היומי ולשלב גם מוצרים מחלב עזים לבריאות מיטבית.

הכותבת היא תזונאית קלינית, המתמחה בטיפול בחולים
ובמניעת מחלות באמצעות תזונה נכונה



אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"זה קשה להתאמן למרתון, אבל אפילו יותר קשה לא להיות מסוגל להתאמן למרתון", ארון דגלאס טרימבל


מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג