המיתוס של פופאי

עלי התרד אולי לא יהפכו אותנו חזקים כמו פופאי המלח אבל הם בטוח יעשו לנו טוב בבטן. ליה שומרון, יועצת קולינרית לאוכל בריא, מנפצת את המיתוס של התרד מבלי לפגוע בו ומגישה שני מתכונים נהדרים    
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp


עלי התרד אולי לא יהפכו אותנו חזקים כמו פופאי המלח אבל הם בטוח יעשו לנו טוב בבטן. ליה שומרון, יועצת קולינרית לאוכל בריא, מנפצת את המיתוס של התרד מבלי לפגוע בו ומגישה שני מתכונים נהדרים    

מאת:ליה שומרון


התרד מקורו במרכז אסיה והוא גדל באזורים בהם יש אקלים ממוזג, ביניהם גם בישראל. הסיפור סביב הכח הטמון בתרד, שבעקבותיו הגיח פופאי המלח (the sailor man) מלך התרד, הסתמך על פרסום שגוי של מדען ב- 1870 אשר יחס לתרד כמות גדולה מאוד של ברזל, כמות הגבוהה פי 10 לערך מהערך האמיתי.

אמנם התרד אינו מכיל יותר ברזל מעלים ירוקים אחרים, אך הוא בהחלט מכיל יותר חלבון מרוב הירקות האחרים (3% חלבון), מה שבהחלט יכול לשוות לו תכונות של “ירק בונה שרירים” או “ירק מומלץ לצמחונים”. התרד מכיל גם כמות גדולה של סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון, קרוטין, ויטמין C, ויטמין K, סידן, זרחן וחומצה פולית. בנוסף, התרד מכיל גם חומצה אוקסלית אשר סופחת את הברזל באופן שספיגתו על ידי הגוף פוחתת. מאותה סיבה לא מומלץ להסתמך על תרד כמקור לסידן ולא מומלץ לשלב תרד במנות עשירות בסידן כיוון שהחומצה האוקסלית קושרת את הסידן באופן המאט משמעותית את ספיגתו בגוף. ממחקר שפורסם לא מזמן נמצא כי צריכה של תרד בתדירות של 3 פעמים בשבוע היא המתכון המנצח למניעה של סרטן העור, עוד נמצא כי צריכת תרד בחולי סרטן העור הורידה ב – 55% את סיכויי חזרתה.

אכילה של תרד מסייעת לפעילות המעי הגס, מערכת העיכול והכבד. בגלל קיומו של ויטמין K בתרד הוא מסייע גם לפעולת קרישת הדם בגוף (ולכן אינו מומלץ לאנשים המטופלים בתרופה מדללת דם כמו אספירין או קומאדין). התרד מעשיר אותנו בלחות ומומלץ להקלה על עצירות, לטיפול בחום גבוה ולהקלה על גזים.

את התרד אפשר לאכול טרי או מבושל. העלים העדינים יותר, שלעיתים משווקים כעלי בייבי ולעיתים נמצא אותם בתפזורת עלי התרד הרגילה מצוינים להכנת סלטים, העלים הכהים, המחוספסים והעבים יותר מתאימים יותר לבישול. במקרה שהתרד נקנה בתפזורת, יש להניח שהוא לא שטוף ולכן עשוי להכיל חול (במקרה הטוב) וחרקים (במקרה הפחות טוב). כך או כך מומלץ לנקות היטב את התרד, דרך טובה לעשות זאת היא להשרות אותו בכלי עם מים, לערבב מעט (כך שהלכלוך ישקע) ולאסוף אותו מלמעלה. שימו לב לא לשפוך את תכולת הכלי למסננת, כי כך נשפוך חזרה את החול על העלים.
טיפ – על פי האירוודה, שהיא הרפואה ההודית המסורתית, ניתן לרפא או להקל על שיעול כרוני אם שותים ביום  2 מנות של מרק המורכב מתרד וג’ינג’ר.

סלט תרד מנצח
מצרכים:
שקית עלי תרד (300 גרם) – עדיף בייבי תרד
1/2 חבילה של נבטי סויה
בצל סגול קטן חתוך לרצועות
1 תפוח ירוק (מזן גרנד סמיט) חתוך לפרוסות דקות
חופן פקאנים שנקלו קלות בטמפרטורה נמוכה
חופן חמוציות מיובשות (ממותקות במייפל או ברכז תפוחים)
לרוטב:
1/4 כוס שמן זית
1/4 כוס שמן סובין אורז או שמן קנולה
1 שום כתוש
2 בצלים ירוקים קצוצים דק
1 כף חרדל
1 כף דבש
1 כפית מלח
פלפל שחור לפי הטעם

אופן ההכנה:
1. מערבבים את כל החומרים של הרוטב בסיר קטן (או בפינג’ן). מחממים תוך כדי בחישה כ – 5 דקות, מסירים מהאש ומצננים מעט.
2. מערבבים בקערה את התרד, נבטי הסויה, הבצל הסגול והתפוחים.
3. שופכים מעל את הרוטב (זהירות לא לשים יותר מדי רוטב, להוסיף תמיד אפשר) ומערבבים.
4. בסמוך להגשה, לפזר מעל את הפקאנים והחמוציות.

תבשיל תרד ודלעת
מצרכים:
2 בצלים חתוכים לרצועות.
3 שיני שום פרוסות דק (או כתושות)
500 גר’ דלעת חתוכה לקוביות בינוניות
1 כוס גרגירי חומוס מבושלים (1/2 כוס גרגירי חומוס = 1 כוס גרגירי חומוס מבושלים)
150 גרם תרד
1 כף כורכום
1 כפית כמון
מעט פלפל אנגלי
1 כפית קינמון
1/2 כף מלח
פלפל שחור
חופן פטרוזיליה קצוצה
1/4 כוס גרעיני דלעת קלויים

אופן ההכנה:
1. לטגן במחבת גדולה ועמוקה (או בסיר) עם מעט שמן זית את הבצל עד שהוא הופך שקוף.
2. להוסיף את השום, הדלעת וגרגירי החומוס ולטגן עוד כמה דקות.
3. לערבב את התבלינים רבע כוס מים חמים ולהוסיף למחבת.
4. לכסות ולאדות במשך 30 דקות או עד שהדלעת רכה (אבל לא מדי).
5. להוסיף את הפטרוזיליה ואת עלי התרד ולכסות ל – 5 דקות.
6. לערבב ולכסות שוב ל –2 דקות.
7. להגיש חם, מומלץ להגיש עם קינואה או עם קוסקוס מלא.

* השילוב של גרגירי החומוס עם הקינואה או הקוסקוס יוצר חלבון מלא. 
בתאבון.
———————————————————————————————————————-
המאמר באדיבות ליה שומרון יועצת קולינרית לאוכל בריא ולבישול בריא



אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"זה קשה להתאמן למרתון, אבל אפילו יותר קשה לא להיות מסוגל להתאמן למרתון", ארון דגלאס טרימבל


מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג