דילוג לתוכן

הנוקשות, הסוגים ומנחי השינה: איך לבחור מזרן – המדריך המלא

לאיכות השינה השפעה מהותית על חיינו, ובחירת המזרן היא חלק חשוב בה. אילו הבדלים יש בין סוגי המזרנים שיש כיום בשוק, איך מנח השינה משפיע, מה עושים עם רקע של כאבי גב וכיצד נבחר מזרן לילדים או תינוקות? עופר צחר עם כל התשובות
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
בחירת מזרן לשינה | צילום: Shutterstock

שינה היא חלק חשוב מאוד ומשמעותי בחיינו. מומחים מתחומי חיים שונים תמימי דעים לגבי השינה כאחת הדרכים הטובות והיעילות ביותר לשמר ואף לשפר את חיינו. בתוך עולם השינה – המקום בו נישן יכול היות ההבדל בין שינה טובה ואיכותית לבין שינה רעה שתשפיע לשלילה על כל היום למחרת.

למדריך המלא לבחירת כרית לשינה לחצו כאן

אחד הפקטורים המשמעותיים ביותר בהקשר שינה הוא המזרן עלו נישן. מזרן איכותי יכול להיות ההבדל בין שינה ערבה וקימה ליום שאחרי רעננים ומלאי אנרגיה לעומת שינה על מזרן שלא מתאים לנו וקיימה ליום שאחרי עייפים וכבויים. למרות ההבנה לגבי חשיבות המזרן, יותר מדי אנשים לא מתייחסים בכובד ראש מספק לבחירה של מזרן השינה שלהם, ובוחרים מזרן שלא מספק להם את רמת התמיכה והנוחות המתאימים.

מזרן שינה הוא עסק יקר, ואפילו יקר מאוד בלא מעט מהמקרים, אבל בחירת מזרן מתאים ואיכותי יכול להיות קריטי אם אנחנו רוצים לייצר שינה עמוקה טובה יותר. וכמו בכל בחירה משמעותית – אנחנו רוצים להיות בטוחים שאנחנו עושי את הבחירה הנכונה. בכתבה זו אפרט ואסקור איך ניתן לבחור את מזרן השינה הנכון והמתאים ביותר בשבילכם, עם רמת הנוקשות והרכות המתאימות ביותר וכזה שיתאים למבנה הגוף שלנו ויאפשר לנו שינה איכותית לילה אחר לילה.

שינה על הגב | צילום: Niels Zee from Pixabay

קונים מזרן שינה – מה לא לעשות?
ישנן טעויות קלסיות שחוזרות בלא מעט מהפעמים בהם אנחנו נכנסים לחנות לרכוש מזרן חדש:

1. לא לרכוש מזרן רך מדי: הרבה פעמים מפתה אותנו לרכוש מזרן רך ומערסל, אך למעשה לבעת השינה אנחנו זקוקים גם לאלמנט של נוקשות יחסי בשביל לייצר תמיכה ובנקודות מפתח בגופינו, בדגש על הצוואר ועמוד השדרה המותני. לרובינו תמיכה שכזו תושג במזרן ברמת נוקשות בינונית-גבוהה. זכרו שמיטה עם מזרן נוקשה מדי, ניתן לרכך ע"י מעטפת (Topper) שנשים על גבי המזרן, אבל מזרן רך מדי – קשה לשנות לכדי נוקשה ותומך יותר.

2. מחיר יקר לא שווה (תמיד) איכות יותר טובה: בסוף ההחלטה צריכה להעיות סובייקטיבית, לפי תחושות, מבנה גוף, נוחות וכדומה. המחיר של המזרן לאו דווקא יתכתב אחד לאחד עם הנוחות הסובייקטיבית שהמזרן ייצר כשתשכבו עליו. ולכן בסוף הבחירה תתבסס על שימוש אישי ונוחות, מבנה הגוף שלנו וסגנון השינה שלנו.

3. אל תקנו מזרן לפי רמת הקירור שהוא מתיימר לייצר: חברות מזרנים ידגישו את יכולת המזרן שלהם למנוע חום ולאפשר שינה יותר קרירה ונעימה. עם כל הכבוד למזרן – המזרן הוא לא הגורם העיקרי בשמירה על קרירות הגוף בלילות חמים. אם אתם אנשים שסובלים מחום בעת שינה, מזרן היברידי (עם כמה שכבות מחומרים שונים) יתאים לכם כנראה יותר, אבל כפי שנאמר מקודם: הגורמים לשמירה על קרירות הגוף בשינה רבים, וכוללים מלבד המזרן את הכרית, הסדינים, הציפה, טמפ' החדר, הבגדים שאנחנו לובשים (או לא לובשים) בעת הכניסה למיטה – לכולם (ולגורמים נוספים) יש משקל בקביעת תחושת הקרירות שנייצר לעצמינו בעת הכניסה לשנת הלילה שלנו.

4. לא להיות פזיזים: מומלץ לנסות את מזרן המיטה למשך זמן של לפחות 3-2 שבועות. בזמן הזה הגוף שלנו יסתגל למזרן ויהיה לנו מספיק זמן להחליט האם נוח לנו לישון עליו.

5. אל תשלמו מחיר מלא: ברוב המקרים המחיר ה"רשמי" והמלא של מזרן הוא כמו מחיר של רכב, כלומר בהחלט יש להתמקח עליו. ברוב המקרים במהלך השנה יהיו הנחות ומבצעים מיוחדים על מזרנים, בתקופות החגים, בקניית יותר ממזרן אחד וכדומה.

לא קל לקנות מזרן | צילום: Niels Zee from Pixabay

סוגי מזרנים
אם אתם מתחילים במסע החיפוש אחר המזרן המושלם בשבילכם, בוודאי שמתם לב למבחר העצום ולכמות האדירה של המזרנים. אחת השיטות הטובות להתחיל בחיפוש הוא לחלק את המזרנים לפי סוגים. כמעט כל המזרנים ניתנים לזיהוי לפי חלוקת על ל-5 סוגים: ספוג, קפיצים, היברידי, לטקס או אוויר.

מזרן קפיצים הוא סוג המזרן היותר מוכר ונפוץ, קיים כבר כ-100 שנים ובאופן מסורתי זהו סוג המזרן היותר שכיח, למרות שבשנים האחרונות עוד סוגים של מזרנים נהיים יותר ויותר פופולריים. הפופולריות של המזרנים האחרים עלתה בזכות זה שהם מציעים דינמיות רבה יותר במחיר נוח לכיס באופן יחסי, במיוחד עם עליית הלקוחות הרוכשים כיום מזרן דרך האינטרנט. הבנה מעמיקה יותר לגבי ההבדל בין סוגי המזרנים הקיימים תסייע מאוד לבחירת מזרן השינה המתאים.

• מזרן ספוג: מזרן עשוי כולו מספוג ללא קפיצים. מספקים רכות מעבר לממוצע, עם קבלת תצורת הגוף ועקומות עמוד השדרה, הורדת עומסים ובידוד תנועה, דבר שהופך סוג זה של מזרן לטוב עבור הישנים על הצד, כמו גם זוגות. מבין הספוגים הקיימים במזרנים אלו – ספוג הזיכרון (memory foam) הוא המוכר ביותר בשנים האחרונות.

• מזרן קפיצים פנימיים (Innerspring): למזרן קפיצים יש תמיכה מבוססת סלילים לצד מספר שכבות נוספות. למרות התמיכה – סוג זה של מזרן לוקה בד"כ ביכולת הורדת לחצים מקומית. משטח השינה כאן יותר תגובתי וקפיצי עם בידוד תנועה מינימלי. לרוב מחיר מזרן קפיצים יהיה זול ליותר ולכן הוא יותר פופולרי בקרב אלו שהשיקול הכלכלי הוא קריטי עבורם.

• מזרן היברידי: למזרנים ההיברידיים יש שני אלמנטים מרכזיים: ליבת מזרן המושתת על קפיצים פנימיים לצד מערכת ספוג מובנית. שכבות הנוחות במזרן היברידי יכללו לרוב ספוג או לטקס ולעיתים יכללו שכבה של קפיצים קצרים (micro-coils). מזרן שכזה מעניקים שילוב של יכולת תגובה והתאמה לגוף עם עמידות טובה לחום ויכול להתאים לכל סוגי הישנים בכל המנחים כתלות במבנה הגוף.

מגוון סוגי מזרנים | צילום: Shutterstock

• מזרן לטקס: כאשר כל שכבות המזרן עשויות מגומי לטקס, קוראים למזרן 'מזרן לטקס אמיתי (true latex mattress). מזרן לטקס הינו עמיד ובעל אפקט ריבאונד איכותי ועם יכולת התאמה בינונית לגוף המשתמש, כאשר המזרן מיוצר מלטקס טבעי ואורגני – הוא מאוד פופולרי בקרב חובבי איכות הסביבה.

• מזרן אוויר: מזרן זה נבנה עם תא אוויר כמרכז התמיכה של המזרן. כיום המזרן מתמלא בעזרת משאבה שלרוב נשלטת מהסמארטפון שלנו. או משלט שמסופק, וכך אנו שולטים ברכות או נוקשות המזרן ובגמישות ורמת התמיכה שהמזרן יעניק לנו. זוגות אוהבים מיטות עם מזרן אוויר כי הוא מאפשר כיוון דרגת נוקשות של כל צד בנפרד.

נוקשות
נוחות של מזרן היא דבר יחסי, ומכאן חשיבות גבוהה ניתנת למציאת המזרן המתאים לנו. נוקשות היא למעשה התאור של כמה רכה או קשה מרגישה לנו מיטת השינה והמזרן שלה. לשם השוואה בין מזרנים, אנחנו משתמשים בסרגל נוקשות של 10-0. לא מדובר פה על סרגל שעבר תיקוף מחקרי, אבל סרגל זה עוזר למקם בגדול את רצונות ותחושות האדם לגבי התאמת המזרן אליו.

מספר בסרגל הנוקשות דרגת הנוקשות של המזרן הכי מתאים ל:
2 מאוד רך ישנים על הצד עד למשקל של כ-60 ק"ג
3 רך ישנים על הצד עד למשקל של כ-60 ק"ג
4 רך מדיום ישנים על עד למשקל של כ-60 ק"ג. ישנים על הצד עד למשקל של כ-105 ק"ג
5 מדיום ישנים על הגב ועל הצד בין משקל 60 ק"ג ל-105 ק"ג
6 נוקשה מדיום ישנים בין משקל 60 ק"ג ל-105 ק"ג. ישנים על הצד מעל משקל 105 ק"ג
7 נוקשה ישנים על הצד מעל משקל 105 ק"ג. ישנים על הבטן ועל הגב מעל משקל של כ-60 ק"ג
9-8 נוקשה מאוד ישנים על הבטן ועל הגב מעל משקל של כ-105 ק"ג

בעוד שהטבלה מראה מי ייהנה הכי הרבה מרמת רכות/נוקשות ספציפית של מזרן מסוים, חשוב לזכור שנוחות בסופו של דבר היא דבר סובייקטיבי ואישי. יהיו אנשים מסוימים שיעדיפו מזרן רך יותר או נוקשה יותר או שיהיו להם שיקולים אחרים, כמו למשל כאב קיים בירך או בגב, בבחירת המזרן שיטו את הכף למזרן מסוים.

אם אתם לא בטוחים מה רמת הרכות/נוקשות של המזרן שתתאים לכם בצורה הטובה ביותר, יש מספר דרכים שיכולות לסייע לכם לבחור:
1. קחו בחשבון את משקל הגוך שלכם ואת מנח השינה הטבעי שלכם, כדי לצמצם אופציות.
2. חשבו אם בתחושה שלכם על המזרן הנוכחי חשתם שיהיה לכם יותר נוח עם מזרן רך יותר או לחילופין – מזרן עם רמת נוקשות גבוהה יותר.
3. אם ישנתם בבית מלון והיה לכם יותר נוח על המזרן שם לעומת המזרן הביתי – מזרנים במלונות הם כמעט תמיד ברמת נוקשות של מדיום עד מדיום-נוקשה, וזה יכול להכווין אתכם בבחירת נוקשות המזרן.
4. בקרו בכמה חנויות מקומיות המוכרות מזרנים כדי לעשות סקר שוק ולהרגיש על גופכם את המזרנים השונים המוצעים. הקפידו להישאר בבדיקה על מזרן נתון לפחות 10-5 דקות כדי לקבל רושם מהימן לגבי נוחות המזרן ורמת הרכות/נוקשות שלו.

שינה על הבטן | צילום: Niels Zee from Pixabay

איך לבחור מזרן עם רקע של כאבי גב:
ישנם המון סיבות שיכולות לעורר כאבי גב, אבל מזרן שלא מעניק תמיכה מספקת הוא סיבה שלא צריך להמעיט בערכה. בקרב אנשים עם כאבי גב, תמיכה נאותה יכולה למנוע כאב שכזה, ובקרב אלו שכבר סובלים מהגב – המזרן הנכון יכול לסייע עם תמיכה ונוחות בשינה.

בחירת המזרן המתאים ביותר לכאבי גב, תכלול התייחסות לאופי הכאב, ביחד עם שיקולים נוספים בבחירת המזרן. חלק מכאבי הגב יהיו בצורת התקפים, ויימשכו לזמן קצר, אך יבואו ללא התרעה, במה שנקרא התקף אקוטי בגב (בעיקר בגב התחתון). כאבים אחרים הכאב נמשך לפרקי זמן ממושכים יחסית, מצב שייקרא כאב גב כרוני. אדם עם כאב גב אקוטי יחפש דרך מזרן השינה שלו הקלה משמעותית באופן זמני. במקרה כזה נישן עם יותר כריות ו/או נשנה את מנח השינה שלנו. במקרים של כאבי גב ממושכים וכרוניים, צעדים יותר משמעותיים ינקטו, כמו בחירת מזרן עם רמת נוקשות אחרת ממה שהיה לנו.

בחירת רמת הנוחות המתאימה, כמו גם הורדת עומסים, יכולה לסייע בשמירה על עמוד השדרה במנח אידאלי תוך כדי השינה. המזרן האופטימלי תלוי גם במיקום הכאב בעת כאב גב.

כאב גב תחתון:
כאב גב תחתון מתרכז ב 5 חוליות המותן או האזור הלומברי (L1-5). זהו הכאב השכיח ביותר מבין מיקומי הכאב בגב, ואחת הסיבות הנפוצות לביקור אצל רופא. רקמות רבות יכולות להיות גורם תורם ומחולל לכאב באזור זה, כמו: החוליות, הדיסקים המקומיים, רצועות, שרירים ועוד. שינה ממושכת במנח לא "טוב" עלולה להוות קרקע פורייה להיווצרות כאבי גב תחתון.

לאלו הישנים על הצד, כאבים שכטאלה יכולים להיווצר באם אין תמיכה מספקת לכתפיים ו/או לירכיים, דבר שיותר מיקום פחות טוב של עמוד השדרה תוך כדי השינה. לאלו הישנים על הגב או על הבטן, כאב שכזה יכול להתעורר בגלל מזקן רך מדי או נוקשה מדי, דבר שיוצר לחץ על העקומה הטבעית (הקשת הלורדוטית) באזור המותני. באופן כללי, אלו הישנים על הצד צריכים לחפש מזרן ברכות של מדיום-רך עד מדיום- נוקשה, כך שנקודות הלחץ הגרמיות יקבלו תמיכה וערסול מספקים. לאלו הישנים על הגב או על הבטן, מומלץ לחפש מזרן עם דרגת נוקשות גבוהה יותר (מדיום-נוקשה ועד נוקשה) עם יכולת התאמה שינוי והתאמה מינימליות לגופינו.

כאבי גב | צילום: Shutterstock

כאב גב עליון ומרכזי (אזור הטוראקס):
כאב גב פחות שכיח. האנטומיה באזור זה יותר יציבה ומורידה את הסבירות לנקעים ומתיחות שרירים מקומיים. כאב באזור זה יכול היות קשור לסיבות אחרות שמצריכות בדיקה יותר מעמיקה אצל רופא המשפחה או גורם רפואי רלוונטי אחר. למקרים מסוימים, יציבה לקויה ואחזקת גוף מרושלת במרחב, יכולות לעורר מתח באזור הגב העליון. מזרן עם יכולת הורדת עומס ממוקדת יכול לסייע למנח עמוד שדרה יותר מיטבי ולהקל על עומסים גבוהים וכאב. בנוסף למזרן, כרית עם עובי מספק תבטיח שיש מספיק תמיכה לצוואר ולעמוד השדרה.

מנחי שינה
באיזה מנח אתם מצויים רגע לני שאתם נרדמים במיטה? ובאיזה מנח אתם מוצאים את עצמכם שאתם מתעוררים בבוקר? התשובות לשאלות אלה יכולות לשפוך הרבה אור לגבי בחירת מזרן השינה מתאים ביותר בשבילנו. אזורי התמיכה המשמעותיים ביותר יקבעו רבות לפי מנח השינה בו אבחר להירדם. ומכאן שבחירת מזרן אשר מתאים למנח השינה שלנו, יכול להעלות נוחות ולסייע במניעת כאבים.

אלו הישנים על הבטן או על הגב ייהנו יותר ממזרן קשיח, וזאת כי תמיכה נוספת יכולה להרגיש יותר נוח במנחים אלה. אלו הישנים על הצד יעדיפו בד"כ מזרן יותר רך. דבר נוסף שחשוב לאלו הישנים על הצד, הוא לייצר מצב שמבטיח תמיכה מספקת לראש ולצוואר שלהם.

שינה במנח שכיבה על גב:
ישנים על הגב שמים את העומס המירבי על הגב התחתון מבין מנחי השינה הקיימים. אם מזרן השינה רך מדי, הגו עלול לשקוע עמוק יותר מהגב העליון והרגליים, ותופעת שקיעה שכזו בצורת האות U, יכולה לייצר מתיחה וכאב.
בעקבות נתונים אלה, הישנים על הגב יעדיפו מזרן בדרגת נוקשות מדיום – נוקשה עד נוקשה עם יכולת התאמה שינוי והתאמה מינימליות לגופינו.

שינה על הצד | צילום: Niels Zee from Pixabay

שינה במנח שכיבה על הצד:
לישנים על הצד יש נקודות לחץ באזורים בהם הגוף יותר רחב, בעיקר בכתפיים ובירכיים. על גבי מזרן רך מדי, נקודות אלה יצאו מההמשכיות לעמוד השדרה. על מזרן קשה מדי, הנקודות האלה יורגשו ויעוררו כאב מקומי. מכאן שישנים על הצד ייהנו הכי הרבה ממזרן בדרגת נושקות מדיום-רך עד מדיום-נוקשה.

שינה במנח שכיבה על הבטן:
ישנים על הבטן דומים לישנים על הגב ושמים את רוב העומס על אזור הגב התחתון. הם בד"כ יעדיפו מזרן נוקשה המונע כניסה לקריסה בצורת האות U, ומונע תחושת מחנק בשכיבה עם הפנים מטה על גבי המזרן.

שינה במנח שכיבה משולב:
אלו הישנים במנחים משולבים מוצאים את עצמם עוברים בין מנחי שינה תוך כדי השינה הלילית. מומלץ להם לבחור מזרן על פי המנח בו הם מצויים הכי הרבה זמן. אם אין מנח עיקרי, מזרן בנוקשות מדיום-נוקשה נותן את המענה הרחב ביותר. ישנים במנח משולב יעדיפו מזרן יציב שמאפשר מעבר בין מנחים תוך כדי השינה.

סוגי גוף
כמו מנחי שינה ספציפיים, כך גם מבנה הגוף שלנו והמשקל שלנו ישפיעו על בחירת המזרן הכי מתאים לנו, כדי להעניק לנו תמיכה, נוחות ועוד פרמטרים חשובים נוספים.

אנשים השוקלים פחות מ 60 ק"ג לא ישקעו עמוק לתוך המזרן. לתמיכה והתאמה מיטביים, אנשים אלו יעדיפו מזרן רך יותר, בייחוד עם מדובר בישנים על הצד ו/או כאלה עם נקודות לחץ בגופם בעת השינה. מזרן קפיצים יהיה בד"כ פחות מתאים והנטייה אצל קלי המשקל תהיה יותר לכיוון מזרן היברידי או ספוג.

לאנשים השוקלים בין 60 ל-105 ק"ג מומלץ ללכת לפי הטבלה של נוקשות מזרן לפי מנחי שינה. מזרן ספוג, היברידי ולטקס – כולם אופציות לגיטימיות והבחירה תעשה על פי יצרן מועדף או תוספות ספציפיות.

אישה ישנה על הצד. צילום: Shutterstock

צילום: Shutterstock

אנשים מעל משקל של 105 ק"ג ישקעו עמוק יותר לתוך המזרן, בייחוד באזור אברים כבדים יותר. לאנשים אלה לרוב יהיה נוח יותר עם מזרן יותר נוקשה למניעת קריסה ושקיעה מוגזמות. מזרן עם תמיכה מפוזרת ימנע תחושה של תקיעה בחלק מסוים במיטה לכבדי משקל ובהקשר זה מזרן לטקס או מזרן היברידי יתאימו יותר. עמידות של המזרן הוא נדבך חשוב גם כן לכבדי משקל, ולכן הם יחפשו מזרן עם מערכת נוחות עבה עם חומרים דחוסים יותר. לא רק המשקל הוא השיקול בבחירת המזרן. אנשים עם מבנה כתפיים רחב יותר או מבנה אגן רחב יותר, יעדיפו מזרן רך עם תמיכה מקומית בייחוד עם הם ישנים במנח שכיבה על הצד. אנשים גבוהים צריכים לוודא שהמזרן בגודל ורוחב מספקים.

מחיר המזרן
בתור הרהיט שישמש אתכם יותר מכל רהיט אחר בביתכם – מזרן הוא השקעה חשובה ומשמעותית בנוחות שלכם. המזרן יכול להיות מאתגר מבחינת המחיר שלו. תרגיל יעיל לקניית מזרן שינה הוא לחשוב על התקציב הכולל לכל חדר השינה שלנו. תקציב זה יכלול את המזרן, הסדינים, כריות וכדומה.

יש המון חברות ובתי עסק והמון סוגים ותתי סוגים של מזרנים כיום בשוק, ומכאן גם המחיר של מזרן משתנה מאוד ויכול לנוע בין אזור ה 1000 ₪ למזרן יחיד ועד מעל ל-10000 ₪ למזרן זוגי נחשב. מזרן עם יותר אפשריות ועיצוב יותר עבה – יעלה גם יותר כסף, אך אין זה אומר בוודאות שהמזרן היקר יותר הוא מזרן טוב יותר או מתאים יותר לכם.

דברים שכדאי לשקול בתוך ההתייחסות למחיר המזרן:
• חומרים: חומרים מסוימים כמו לטקס, יכולים להעלות את מחיר המזרן. בנוסף תוספות כמו: חומר אורגני, עבודת יד או חומרים ייחודיים אחרים יכולים להעלות את מחיר המזרן גם כן.
• סוג הבנייה: הצורה בה המזרן מורכב ונבנה משפיעה על מחירו. באופן כללי, מזרן מוזמן עם יותר שכבות יעלה יותר.
• מותג: כמו הרבה מוצרי צריכה, גם בעולם המזרנים מותגים יותר מוכרים וכאלו שמיצבו את עצמם כיותר יוקרתיים ואקסקלוסיביים – יעלו יותר כסף.
• איפה הייצור: המחיר יושפע גם ממדינת הייצור של המזרן (למשל: ארה"ב ואירופה לעומת סין).
• איפה הוא נמכר: קנייה אונליין בד"כ תוזיל את מחיר המזרן. יחד עם זאת יש הרבה הזדמנויות למחירים אטרקטיביים גם ברכישה בחנויות עצמן, כתלות במבצעים, תקופות בשנה ויכולת התמקחות שלנו כלקוחות. בסופו של דבר הנוחות והשמירה על הגוף שלנו בשינה והקניית איכות שינה – כל אלה קשורים קשר ישיר למזרן עליו אנחנו ישנים ולכן במחיר המזרן אנחנו צריכים לקחת בחשבון גם פרמטרים אלה.

איך לבחור מזרן לילדים
שינה טובה הינה קריטית לילדים. ילדים זקוקים ליותר שעות שינה מאשר מבוגרים, ושינה טובה חשובה להתפתחות התקינה שלנו. מכאן שמתן מזרן איכותי לילדינו הוא דבר משמעותי כדי לאפשר להם לישון שינה מספקת ואיכותית במהלך הלילה. בחירת המזרן המתאים לילדים דומה מאוד לבחירת מזרן למבוגרים, עם כמה הבדלים שחשוב לתת עליהם את הדעת:

בחירת מזרן לילדים | צילום: olga volkovitskaia from Pixabay

1. בטיחות היא גורם יותר משמעותי כאן, בייחוד כאשר אנחנו רוכשים מזרן מיטה לתינוקות או ילדים קטנים. יש חשיבות לוודא שהמזרן הנרכש עומד בתקני בטיחות רלוונטיים.
2. גודל המיטה. בניגוד למבוגרים, ילדים מתפתחים, גדלים וגבהים, וגודל המיטה משתנה בהתאם וכך גם המזרן. לכן חשוב להתאים את המזרן לגיל הילד ולצפי הגדילה שלו.

כתלות בגודל הילד, ניתן לבחור מיטת מבוגר קטנה. במקרים אחרים, ההורים יכולים להעדיף מזרן שנוצר במיוחד לילדים. בחירה מההיצע של המזרנים הקיים למבוגרים, אומר שכמות וסוגי המזרנים גדול יותר. מחיר המזרן לילדים משתנה מאוד. לרוב מיטת ילדים ונוער הינה צרה יותר וקטנה יותר, ומכאן כמות החומר פחותה – דבר שיכול להוזיל את עולת המיטה והמזרן שלה. עם זאת ישנן מיטות ומזרנים הנוצרו במיוחד, עם תוספות ספציפיות שמעלות את המחיר למחיר דומה למיטת ומזרן של מבוגרים.

איך לבחור מזרן לעריסה
יש כמה אלמנטים חשובים בבחירת מזרן לעריסה של התינוק שלכם. השיקול הראשוני תמיד יהיה בטיחות.

נקודות מפתח בבטיחות של מזרן לעריסת תינוק יהיו:
• אישור שהמזרן עומד בתקני הבטיחות שדל היצרן.
• אישור שהמזרן עומד בתקנים של גודל מותאם לעריסה רגילה (בגדול מדובר על: אורךXרוחב: 70X130 ס"מ ועובי של לא יותר מ 15 ס"מ.
• בחירת מזרן נוקשה, מתוך רצון להוריד את הסכנה של מוות בעריסה (Infant death syndrome או SIDS).
• שמירה על מזרן נקי מחפצים, לרבות צעצועים, שמיכות וכריות, למניעת סכנת חנק של התינוק

מעבר לבטיחות, יש עוד כמה שיקולים בבחירת מזרן לעריסת תינוק, הקשורים לנוחות ושימושיות:
• נוחות ניקיון: מזרן של תינוק יתלכלך בתדירות גבוהה, ולכן עיצוב אשר מקל את מלאכת הניקיון הוא יתרון. למשל: מזרני עריסה מסוימים מגיעים עם כיסוי עמיד למים (בד"כ יהיה עשוי מוויניל). הורים רבים מוצאים תוספות אלו כהכרחיות למזרן עריסה.
• משקל: אתם קרוב לוודאי תצטרכו להרים את העריסה יותר מפעם אחת, ולכן גם המזרן צריך היות קל באופן יחסי (בהקשר זה מזרן ספוג מצוין).
• סוג מזרן: ספוג וקפיצים הם אופציות טובות ליצירת מזרן יותר נוקשה המותאם לעריסת תינוק. חברות מסוימות מייצרות מזרני עריסה גם מחומרים אחרים, כמו חומרים ידידותיים לסביבה
• נוקשות הופכית: העיצוב נותן לכל צד של המזרן תחושה אחרת. ככל שהתינוק גדל ומתבגר, ניתן אפשר לו לשכב על מזרן פחות נוקשה – ובמקרה הזה ניתן פשוט להפוך את אותו מזרן – דבר שמאריך את זמן החיים של המזרן בשימוש שלכם.

איך נבחר מזרן לתינוק? | צילום: Flowing Creations from Pixabay

איך לבחור כיסוי מזרן (Topper)?
אם התקציב שלכם לא מאפשר כרגע רכישת מזרן חדש, ניתן לחשוב על אופציה של טופר כאלטרנטיבה (לפחות זמנית). זו לא גישה יעילה לאורך זמן, אבל יכול להוות פתרון זמני, באם כרגע החלפת המזרן לא קיימת.

טופר מתיישב מעל המיטה. הוא יכול לשנות את התחושה של המזרן והוא הכי שימושי אם הפוקוס הוא לשנות את נוקשות המזרן הקיים. יש טופרים מסוימים שישפיעו יותר על המתאר הכללי של המיטה, על פוטנציאל התנועה בתוך המיטה, או רמת השקיעה במזרן. רוב הטופרים יגיעו בעובי של 10-2.5 ס"מ ומורכבים מחומר אחד, כמו ספוג זיכרון (memory foam), לטקס, כותנה, פוליאסטר וצמר. כל אחד מהחומרים הללו מביא יתרונות וחסרונות מסוימים.

כדי לבחור טופר טוב למיטה שלנו, כדי לחשוב על אותם אלמנטים שיבואו לידי ביטוי בבחירת מזרן:
• מנח השינה
• מבנה הגוף שלנו
• רמת הנוקשות המתאימה לנו
• סוג החומר ממנו יהיה מורכב הטופר שיתאים לצרכים שלנו בצורה הטובה ביותר
• התקציב שלנו

כאשר סוקרים את הגורמים הללו לבחירת טופר למיטה, חשבו על המזרן הנוכחי שיש לכם, כי הוא יהיה ביחד עם הטופר מתחת לגופכם, ויקבע את התחושה הכללית שלכם בעת השכיבה במיטה. למשל: אם יש לכם מזרן קפיצים, הוא עדיין יעביר תנועה יחסית משמעותי כשתשכבו עליו, גם אם מעליו מונח טופר מסוג ספוג זיכרון (שאמור לספוג תנועה ומשקל גוף בצורה הומוגנית יותר).

בסופו של דבר, אם אתם שוקלים לקנות טופר למיטה, כדאי להישאר מציאותיים. טופר לא יחזיק מעמד כמו מזרן חדש, והוא לא יכול לתת מענה כמו מזרן חדש. שימוש בטופר על מיטה ומזרן שחוקים, יגרמו לשחיקת הטופר גם כן לאורך זמן.

 


 

הכותב: עופר צחר | פיזיותרפיסט מוסמך (B.P.T , M.P.T), בעל קליניקת "Physio Fitness +" לטיפול בבעיות אורתופדיות, פציעות ספורט ושיקום תנועתי, מרצה במכללת סמינר הקיבוצים ומעביר קורסים והכשרות לפיזיותרפיסטים, מאמנים ומטפלים בארץ ובעולם.



אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"אני חייבת הרבה למאמן שלי. הוא דחף אותי, ושחיתי מהר יותר ממה שיכולתי לדמיין. אחד הדברים החשובים הוא שאנחנו גם עושים מזה כיף, ככל שאני מהירה יותר אני מאושרת יותר", השחיינית סאמר מקינטוש, אחרי ששברה שיא עולם שלישי תוך 5 ימים




מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג