ימי החורף אומנם לא היו מאוד סוערים בינתיים השנה מבחינת מזג האוויר, אבל תדירות החולי מרקיעה שחקים. השפעות והווירוסים תוקפים בצורה אגרסיבית – כבר לא מדובר בווירוס של ״24 שעות״, אלא בימים רבים שדורשים כניסה למיטה ומתן מנוחה לגוף. איך אפשר לחזק את מערכת החיסון בצורה טבעית בעזרת התזונה? מה הם המאכלים שעונת הגדילה שלהם היא בדיוק עכשיו ואפשר להשיג אותם בצורה טרייה שמבטיחה ערכים גבוהים של נוגדי חמצון וויטמינים חיוניים?
לכתבות נוספות בנושא:
ה-FDA הודיע רשמית – ביצים הן מזון בריא!
האם ניתן להסתמך על AI לבניית תפריט תזונתי?
הקור הגדול הגיע – איך להתאים את התזונה?
היתרונות הבריאותיים של פירות החורף
לפירות העונה יש מספר גדול של יתרונות תזונתיים החשובים במיוחד לימי החורף ולשיפור התמודדות הגוף עם המחלות. למשל, תכולה גבוהה של ויטמין C, שידוע כוויטמין נוגד חמצון חזק מאוד שמחזק את מערכת החיסון, ויכול לסייע לגוף להתמודד טוב יותר עם מחלות וצינונים. הכמות היומית המומלצת של ויטמין C בתפריט היומי היא 75 מ״ג.
בנוסף לכך, הפירות מכילים גם נוגדי חמצון נוספים כמו ויטמין A, ויטמין E, חומצה פולית ומינרלים חיוניים. גם תרכובות נוגדות חמצון רבות עוצמה יש בפירות החורף כמו פוליפנולים, פלבנואידים, אנטיציאנינים ועוד. שווה להכיר את פירות החורף, שמבשילים בדיוק עכשו, להבין את הייתרונות התזונתיים שלהם לחיזוק מערכת החיסון, וכמובן לשלבם באופן קבוע בתפריט.
מה הם ארבעת פירות העונה שהכי חשוב לשלב תפריט היומי לחיזוק מערכת החיסון?
אוכמניות
האוכמניות נחשבות לאחד המאכלים הכי בריאים בתפריט שלנו! האוכמניות עשירות מאוד בנוגדי חמצון ממשפחת האנטוציאננים, שהם הפגמנטים הסגולים שמעניקים לאוכמניות את צבעם הסגול-כחול החזק. אוכמניות מכילות גם כמות יפה של מינרל האשלגן, ויטמין K, ויטמין C וחומצה פולית.
על סמך מחקרים, נוגדי החמצון באוכמניות תורמים ישירות לשיפור מדדי בריאות רבים: הורדת הסיכון למחלות לב וכלי דם, שיפור ערכי לחץ דם ואיזון כולסטרול. גם עבור חולי סוכרת האוכמניות טובות מאוד בתפריט, כי הן בעלות ערך קלורי יחסית נמוך ולא גורמות לקפיצת סוכר בדם.
עכשיו העונה בה אפשר לקנות בשווקים אוכמניות טריות, שהן חגיגה של טעמים והמון בריאות לגוף. במיוחד עכשיו נסו לחפש את האוכמניות שמגיעות מגידולים בצפון הארץ, שעבר תקופה לא קלה בשל המלחמה, וכך לתמוך בחקלאים מקומיים וגם לשפר את הבריאות.
תפוז
התפוז מוכר מאוד בתחום חיזוק מערכת החיסון בשל הכמות הגבוהה של ויטמין c הנמצא בו באופן טבעי. ב-100 גרם תפוז יש כ-53-60 מ״ג ויטמין C. תפוז בינוני יכיל 90-100 מ״ג ויטמין C, ומכאן שהתפוז הוא מקור נהדר של ויטמין זה בימי החורף.
לא רבים יודעים שגם ל״ציפת התפוז״ (החלק הלבן שנמצא בין התפוז עצמו לקליפה הכתומה) יש ייתרונות בריאותיים רבים. למשל, ציפת התפוז מכילה כמות גבוהה של סיב בשם פקטין שנחשב בריא וטוב מאד לבריאות מערכת העיכול.
בנוסף לכך, ״ציפת התפוז״ משפרת את ספיגת הוויטמין C בגוף האדם, ולכן מומלץ לא לוותר עליה כאשר אתם מקלפים את התפוז. הפיגמנט הכתום שצובע את התפוז באופן טבעי נקרא בטא-קרוטן, והוא חשוב מאוד לתפקוד מערכת החיסון ובמיוחד לבריאות העור.
תות שדה
התותים הם אחד מהמאכלים הכי ותיקים (מתועדים עוד בימי רומא העתיקה) שידוע כי יש להם יתרונות תזונתיים רבים. התותים הם מקור נהדר לוויטמין C. כוס תותים טריים תכיל בדומה ואף יותר ויטמין C מבתפוז! כמות הוויטמין C בכוס תותים היא 100 מ״ג, שמהווה יותר מהכמות היומית הבסיסית המומלצת ביום, וזה חשוב במיוחד בימי החורף בהם הגוף מתמודד כל הזמן עם התקפות של וירוסים וחיידקים.
התות מכיל גם ערכים תזונתיים נוספים כמו ויטמין A, חומצה פולית, מנגן, מגנזיום, אבץ. כן, בהחלט מקור תזונתי נהדר לחיזוק מערכת החיסון ולשמירה על בריאות הגוף.
קווי
לפני שנים היתה בישראל פרסומת נהדרת שהדגישה את הכמות הגבוהה של ויטמין C שיש בקווי. חייבת לומר שיש הרבה אמת בפרסומת, ואכן יש כמות יפה מאד של ויטמין C בקווי. ב-100 גרם קווי יש כ-75-90 מ״ג ויטמין C, שזו כמות יפה מאוד. בקווי ממוצע יש כ-74 מ״ג, שזו כמות השווה לכמות היומית המומלצת. בנוסף לוויטמין C יש בקווי גם ויטמין E, שנחשב בפני עצמו לנוגד חמצון חשוב מאוד ותורם רבות לחיזוק מערכת החיסון ובריאות העור.
הקווי חשוב מאוד בתפריט היומי ויש אף מחקר שהראה קשר בין אכילה של קווי להפחתת הסיכון להצטננות. במיוחד עכשיו אתם יכולים למצוא את הקווי הטרי על המדפים בשווקים וניתן לשלב אותו בהרבה דרכים בתפריט היומי: לאכול את הקיווי בצורתו טרייה, לשלב ביוגורט, בשייקים ובעוד מגוון דרכים טעימות וקלות להכנה.
הכותבת: יעל דרור | דיאטנית קלינית ופיזיולוגית M.Sc, מנהלת מחלקת התזונה במרכז רפואי ״מדיקס חיפה״.