יתרונות תזונתיים במוצרי חלב

מה מכילים מוצרי החלב, כיצד הרכיבים נספגים בגופינו, למי חשוב לצרוך מוצרי חלב, כיצד מוצרי חלב תורמים לשמירה על המשקל? על שאלות אלו ושאלות נוספות תוכלו למצוא תשובות והסברים בחלק שני של סדרת המאמרים " ארץ זבת חלב ודבש" - על מוצרי חלב אורגניים ויתרונותיהם
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp


מה מכילים מוצרי החלב, כיצד הרכיבים נספגים בגופינו, למי חשוב לצרוך מוצרי חלב, כיצד מוצרי חלב תורמים לשמירה על המשקל? על שאלות אלו ושאלות נוספות תוכלו למצוא תשובות והסברים בחלק שני של סדרת המאמרים " ארץ זבת חלב ודבש" – על מוצרי חלב אורגניים ויתרונותיהם

מאת:טלי גולדנברג



מוצרי חלב מספקים חלבון באיכות גבוהה וסידן בנוסף
החלב מכיל ויטמינים כמו ויטמין B12  ,B6, ניאצין, וויטמין A וכן
מינרלים כמו אשלגן ומגנזיום. הסידן משתתף כמינרל פעיל במערכת העצבים
המרכזית והוא למעשה אחד המינרלים השכיחים בגוף האדם, כמותו בגוף
האדם מגיעה כמעט ל- 1 ק"ג  ו-99% ממנו מצוי בשלד ולכן הוא כה חיוני להתפתחות וגדילה של ילדים,בניית העצם והשיניים.


ישנה חשיבות לצריכת סידן מספקת לכל אורך חיי האדם וההמלצות כיום  לצריכת סידן הן בין- 500-1300 מ"ג ביום (בהתאם  לגיל ולמין),

הקצובה היומית המומלצת במ"ג   גיל בשנים
 500  1-3
 800  4-8
 1300  9-18
 1000  19-50
 1200  51 ומעלה
1000 הריון והנקה

התקופה החשובה ביותר לצריכת סידן בכמות
מספקת היא עד גיל 25 , היות וזה זמן בו עדיין נבנה ומתחזק השלד ויש כניסת
סידן אל העצמות כך שעדיין ניתן לחזקן ולגרום לצפיפות גבוהה יותר שלהן (מצב
רצוי). לכן יש לעודד ולהרגיל ילדים כבר מגיל צעיר לצרוך מוצרי חלב כחלק בלתי נפרד מהתזונה היומית.

על פי המלצות משרד הבריאות- יש לצרוך לפחות 3 מוצרי חלב ביום
תכולת הסידן למוצרי חלב:

מוצר החלב

גודל המנה

משקל בגר'

כמות הסידן במנה במ"ג

חלב

כוס

200 מ"ל

200

גבינה לבנה

גביע

250 גר'

250

קוטג'

גביע

250 גר'

250

גבינה צפתית

5 קוביות

50 גר'

200

יוגורט

גביע

200 מ"ל

260

המקור העיקרי של סידן במזון הוא ממוצרי חלב (אך גם משומשום, קטניות, סרדינים, כרוב וברוקולי, סויה וטופו).

ספיגת הסידן
בגוף ממוצרים שונים עדיין שנויה במחלוקת, ידוע כיום שמספר גורמים תורמים
לספיגת הסידן במערכת העיכול  בינהם: לקטוז (סוכר החלב), קזאין (חלבון חלב
הקשור לכ- 20% מהסידן בחלב), פפטידים (חלבונים אחרים) וויטמין D . כולם
נמצאים בחלב ומוצריו.
מוצרי חלב ושמירה על המשקל
מחקרים רבים חקרו את התופעה.
להלן 3 מהם:

1.  השפעת סידן ממוצרי חלב על משקל הגוף והארעות של אוסטאופורוזיס בנשים לקראת גיל המנאפוזה [1]

המחקר שפורסם בשנת 2007 בז'ורנל המקצועי American Journal Of Clinical  Nutrition. החוקרים רצו להעריך את תפקיד הסידן  בדיאטה ותפקיד ה – BMI (אינדקס מסת הגוף) על אוסטאופורוזיס בנשים.
אינדקס מסת הגוף היא למעשה נוסחה הפשוטה המחשבת בעזרת היחס בין הגובה למשקל את מסת הגוף ומחלקת אותו לקטגוריות הבאות:
ערך נמוך מ- 19 מעיד על מצב של תת משקל
ערכים שבין 19-25 מעידים על משקל גוף תקין
ערכים בין 25-30 מעידים על עודף משקל
ערך מעל 30 מעיד על מצב של השמנה
במחקר חתך רטרוספקטיבי (במבט לאחור) נבדקו כ- 1,750 נשים לקראת המנופאוזה (גיל הפסקת המחזור) שלא נטלו תוספי סידן.

צריכת הסידן נבדקה ע"י שאלוני תדירות של צריכת מוצרי חלב וע"י כך הוערכה צריכת הסידן היומית הממוצעת ממוצרי החלב.
הנבדקות חולקו ל- 4 קבוצות על פי כמות צריכת מוצרי החלב בתזונה.

תוצאות המחקר:

א. ככל שצריכת הסידן ממוצרי חלב ירדה נצפה BMI גבוה יותר.
ב. לא נמצא קשר בין צריכת סידן לנשים שסבלו מאוסטאופורוזיס כאשר פקטור המשקל לא נלקח בחשבון. עם זאת כאשר כן החשיבו את משקלן של אותן נשים לכמות צריכת הסידן ביום נמצא כי נשים עם צריכת הסידן הנמוכה ביותר ממוצרי חלב היו בסיכוי הגבוה ביותר לסבול מאוסטאופורוזיס לעומת נשים שצרכו סידן בכמות גדולה ממוצרי חלב.
מסקנות המחקר היו שלנשים
לפני תחילת גיל המנפאוזה הצורכות סידן בכמות נמוכה- סיכון גדול יותר לחלות
באוסטאופורוזיס, והסיכון גדל ככל שהמשקל עולה ביחס לצריכת סידן ממוצרי חלב
שיורדת.

2. השפעת  צריכת מוצרי חלב על שמירה על משקל לאחר תקופה של ירידה  במשקל
[2]

מטרת
המחקר הייתה להשוות בין צריכת סידן ממוצרי חלב בכמות נמוכה (פחות מ- 1
מוצר ליום) לצריכת סידן במוצרי חלב על פי ההמלצות הקיימות (לפחות  3 מנות
ביום) על שמירת המשקל והרכב הגוף בעקבות תקופה של ירידה במשקל .
המחקר נערך למשך 9 חודשים והשתתפו בו כ- 338 גברים ונשים בגיל ממוצע של 40 ו-
BMI ממוצע של -34.
 

המחקר:
לאחר 3 חודשים של ירידה במשקל נערכה תקופת שמירה של 6 חודשים.
הנבדקים חולקו ל- 2 קבוצות באופן אקראי – בקבוצה אחת צריכת מוצרי חלב נמוכה ובשנייה על פי ההמלצות.
נמדדו צריכת הקלוריות הכללית, צריכת הסידן הכללית וצריכת סידן שמקורה במוצרי חלב, נמדד הרכב הגוף וקצב חילוף החומרים הבסיסי  RMR

תוצאות:

בתקופת
שימור המשקל  לא נמצא אמנם  שינוי משמעותי בין  2 הקבוצות  בהקשר  להרכב
הגוף  והמשקל, עם  זאת, הקבוצה שצרכה מוצרי חלב  בכמות המומלצת הראתה
שינוי משמעותי בכך שצרכה כמות קלרויות גדולה יותר מבלי להעלות במשקל
בהשוואה לקבוצה דלת מוצרי החלב וככל הנראה היה קשר בין סידן ממוצרי החלב
לחימצון  השומן  מהמזון.
 

3. צריכת סידן ממוצרי חלב מגבירה ירידה  במשקל אצל חולי סוכרת בעלי עודף משקל?
[3]

במחקר זה- זו השאלה שנבדקה.
המטרה
הייתה לבחון את האפקט של צריכת סידן ממוצרי חלב על ירידה  במשקל  ושיפור
במחלות קרדיווסקולריות והסוכרת  אצל סוכרתיים  בעלי עודף משקל.
המחקר הקליני נערך למשך 6 חודשים. נבדקו 3  סוגי  דיאטוות עם אותה כמות קלוריות לסוכרתיים
1. קבוצה עם דיאטה המכילה מזונות  בעלי אינדקס גליקמי מעורב (פחמימות  שונות בעלי קצב ספיגה ועיגול שונים זה מזה במערכת העיכול)
2. דיאטה המכילה מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך (כלומר קצב ספיגתם ממערכת העיכול לדם  איטית יותר)
3. דיאטה ים תיכונית (ירקות, פירות, דגים, שמן זית, מוצרי חלב דלי שומן)

צריכת מוצרי החלב בכל  הקבוצות  הייתה מגוונת  ועל פי העדפה אישית.
נמדדה צריכה קלורית , משקל, גורמי סיכון  לפתח מחלה קרדיווסקולרית ומדדי  סוכרת בתחילת וסוף המחקר.  מתוך 259 חולים סוכרתיים  עם  ממוצע 31 וגיל ממוצע  55BMI
בתחילת המחקר.לא
נמצאו הבדלים בהקשר למדדי  סיכון למחלות לב וסוכר וכן  לא נמצאו  הבדלים 
גדולים  בין צריכת סוגי המזון השונים מבחינת הרכב של פחמימות , חלבונים
שומנים ויטמינים ומינרלים.

תוצאות המחקר:

נמצא קשר בין  אחוז ירידה במשקל לבין צריכת הסידן.
אלו
במחקר שצרכו  את כמות הסידן הגבוהה ביותר הראו אחוז ירידה גדולה במשקל 
וזאת לאחר התחשבות ותיקנון של סידן שמקורו לא היה ממוצרי חלב וכן  לסוג
הדיאטה
המסקנה הייתה שתפריט עשיר בסידן  שמוקו ממוצרי חלב מגביר ירידה  במשקל בחולי סוכרת מסוג 2 .
 
המחקרים 
הללו ועוד רבים מהמחקרים  מהעשור האחרון  ובפרט מהשלוש שנים האחרונות
מראים  קשר מפתיע בין  בין כמות הסידן  בתפריט שמקורו ממוצרי חלב לכמות
רקמת שומן בגוף  ולפוטנציאל ירידה ו/או שמירה על משקל  בצורה אפקטיבית
ולאורך זמן.
אז קחו לכם מוצר חלב – גם  טעים  וגם בריא!




[1]


Effects of dietary calcium intake on body weight and prevalence of osteoporosis in early postmenopausal women.
:


Am J Clin Nutr.

2007 Sep;86(3):639-44


 



[2]



Effects of dairy intake on weight maintenance.


Zemel
MB, Donnelly JE, Smith BK, Sullivan DK, Richards J, Morgan-Hanusa D,
Mayo MS, Sun X, Cook-Wiens G, Bailey BW, Van Walleghen EL, Washburn RA.


Nutr Metab (Lond). 2008 Oct 24;5:28.


 


[3]


Does dairy calcium intake enhance weight loss among overweight diabetic patients?



Shahar DR


,


Abel R


,


Elhayany A


,


Vardi H


,


Fraser D


.


Diabetes Care.

2007 Mar;30(3):485-9


הכתבה באדיבות אתר אדמה



אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"לא משנה כמה איטי אתה, אתה עדיין עוקף את כל אלה שעל הספה", אנונימי


מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג