בשנים האחרונות, השבילים בפארקים הולכים ומתמלאים יותר ויותר ברצות ורצים עם עגלות תינוק, שכן הורים רבים יותר משלבים את הריצה עם הורות, כולל אימונים עם עגלות ריצה ייעודיות. אבל רבים מהם לא יודעים, שלא בכל גיל ניתן לקחת את התינוק לריצה.
לכתבות נוספות בנושא:
מפציעה לשיא עולם: האיש שרץ 465 חצאי מרתון בשנה אחת
5 פריטים שמי שלא רץ – פשוט לא יבין את החשיבות שלהם
מה עדיף – יחף או עם נעליים? כך משפיעה ריצה יחפה על הביצועים והפציעות
הנושא חזר לכותרות לאחרונה, בעקבות הישג מרשים ומעורר מחלוקת של הרץ האמריקאי סילאס פרנץ. הרץ שבר באופן בלתי רשמי את שיא העולם בריצת מייל עם עגלת תינוק, כאשר עבר את המרחק בזמן של 4:26.29 דקות. אלא שהתינוק בעגלה, היה רק בן חודשיים מה שעורר מיד לא מעט סימני שאלה והרמה גבות לגבי הביצוע הפנומנלי, והשאלה האם הוא סיכן בכך את בנו.
מה אומרות ההנחיות?
לפי ההנחיות של חברת Thule, אחת המובילות בעולם בתחום עגלות הריצה, אשר פרנץ גם רץ איתה כששבר את השיא, אין לרוץ עם תינוק בעגלה לפני גיל שישה חודשים, וגם אז, רק אם הוא מסוגל לשבת זקוף ולשלוט באופן מלא בראשו וצווארו. זה לא עניין של נוחות – אלא של בטיחות. גם בעגלות עם מערכת זעזועים מתקדמת, הריצה יוצרת רעידות וטלטולים שעלולים להזיק לתינוק רך.
צפו בתיעוד השיא של סילאס פרנץ:
האגודה האמריקאית לרפואת ילדים (AAP) תומכת בעמדה זו, ומוסיפה כי יש להימנע מריצה עם עגלה על שטחים לא אחידים, להשתמש תמיד ברתמות הבטיחות ולוודא שהתינוק יושב נכון ובטוח. חשוב לזכור: ככל שהמהירות עולה, כך גם עוצמת הפגיעה במקרה של נפילה, בלימה פתאומית או התנגשות. משרד הבריאות הישראלי, אגב, לא מפרסם הנחיות ספציפיות לריצה עם עגלת תינוק.
נכון להיום, קסדות אינן אביזר חובה בריצה עם עגלה – אבל כשמדובר במהירויות גבוהות במיוחד, כמו ניסיונות לשבור שיאים אישיים, עולה השאלה האם לא נכון לשקול ציוד מגן נוסף. יחד עם זאת, יש לשים לב: חבישת קסדה עלולה דווקא לפגוע בתפקוד מושב הבטיחות (למשל אם התינוק יושב בסלקל בתוך העגלה), ולכן אין להשתמש בכל קסדה שאינה מותאמת לתינוקות במדויק.
המלצות מעשיות:
- רוצו עם התינוק רק מעל גיל חצי שנה – התחילו רק אחרי שהתינוק יושב זקוף ושולט בעצמו.
- התחילו רק לאחר קבלת אישור מרופא ילדים.
- הקפידו להשתמש בעגלת ריצה מאושרת, עם בולמי זעזועים ורתמת בטיחות.
- הימנעו מכבישים עמוסים, שבילים משובשים או ריצה בירידות חדות.
- בדיקות קבועות – עצרו לבדוק את התינוק כל כמה דקות, הן מבחינת מנוחה, חום גוף ונוחות.
- עצרו מיד אם התינוק בוכה או מראה סימני אי-נוחות.
- מהירות מתונה: הימנעו מניסיונות לשבור שיאים, שיכולים להגביר סיכון לנפילה או התהפכות.