תקועים שעות ארוכות בבית מול המסך ומחפשים מה לנשנש? כנראה שלא מעט פעמים אחת הפעולות הראשונות של חלקכם מול סרט, סדרה או ספורט (או חדשות? לא שופטים) היא להכין קערת פופקורן חמה וטובה. כן כן, ממש כמו בקולנוע. אלא שמתברר שמעבר לקריספיות הממכרת והטעם המנחם, הפופקורן גם טומן בחובו לא מעט יתרונות בריאותיים – כל עוד בוחרים בגרסה הנכונה, כמובן.
לכתבות נוספות בנושא:
זהירות, מזון אולטרה-מעובד! למה כדאי להמעיט בו ואיך תזהו אותו על המדף
החשיבות הקריטית של שתיית מים לספורטאים – כמה באמת צריך לשתות?
חשיבות מוצרי החלב לספורטאיות בגיל המעבר: בניית שרירים, התאוששות ומניעת פציעות
הדיאטנית הקלינית גיליאן קולברסטון ממכון קליבלנד קליניק, הסבירה למה כדאי לתת לפופקורן מקום של כבוד בתזונה שלנו – ואיך עושים את זה נכון. (למאמר המקורי לחצו כאן).
אז זה באמת בריא?
פופקורן טבעי (לא כזה עמוס חמאה ומלח) מכיל סיבים תזונתיים שמסייעים לעיכול, לצד נוגדי חמצון (אנטי-אוקסידנטים) שעשויים לתרום להפחתת הסיכון למחלות כמו סוכרת סוג 2, סרטן, מחלות לב ואפילו השמנת יתר. אם מחשבים לפי המשקל – בפופקורן יש יותר נוגדי חמצון פר גרם מאשר בפירות וירקות!
אבל חשוב לזכור: זה לא תחליף לאכילה מגוונת של ירקות, פירות ודגנים מלאים, רק תוספת טעימה ובריאה!
7 יתרונות בריאותיים מפתיעים של פופקורן:
1. משפר את בריאות מערכת העיכול
פופקורן מלא בסיבים תזונתיים, ש"מסדרים" את פעילות המעיים. אבל מעבר לכך, הסיבים מהווים מזון למיקרוביוטה – החיידקים הטובים במעיים – שתורמים לחיזוק מערכת החיסון, חילוף חומרים ואפילו תפקוד מוחי.
2. מסייע לירידה במשקל
פופקורן הוא דל קלוריות, משביע ועשיר בסיבים, מה שהופך אותו לנשנוש אידיאלי בדיאטה. הסיבים מתעכלים לאט ויוצרים תחושת שובע לאורך זמן. רק חשוב להתרחק מגרסאות עם שמן רב, סוכר או חמאה. בנוסף, הפופקורן מכיל חומצה פרולית – נוגד חמצון שנמצא במחקרים ראשוניים כתורם לאיזון מטבולי ולמניעת השמנה.
3. עוזר לאזן סוכר בדם
הסיבים שבפופקורן, כמו בדגנים מלאים אחרים, תורמים ליציבות רמות הסוכר בדם – תכונה חשובה במיוחד לסובלים מסוכרת או טרום-סוכרת.
4. עשוי להפחית סיכון לסרטן
מחקרים מצאו שצריכה של דגנים מלאים, ובכללם פופקורן, עשויה להפחית את הסיכון לסוגי סרטן שונים, כמו שד, קיבה ומעי גס. גם החומצה הפרולית תורמת כאן: היא נלחמת בלחץ חמצוני (אוקסידטיבי), תהליך שעלול לפגוע ב־DNA ולגרום להתפתחות סרטן.
5. תורם להורדת לחץ דם
הסיבים ונוגדי החמצון שבפופקורן תורמים להפחתת לחץ דם. רק הקפידו לא להוסיף מלח וחמאה – אחרת כל היתרונות מתאדים.
6. מסייע לאיזון כולסטרול
פופקורן עשוי לעזור בהפחתת רמות הכולסטרול הרע (LDL), הודות לסיבים המסיסים שבו שמסייעים בפינוי כולסטרול מהגוף. גם החומצה הפרולית שוב נכנסת לתמונה, עם ממצאים המצביעים על יכולתה לשפר פרופיל שומנים בדם.
7. שומר על בריאות המוח
מחקרים מצאו שחומצה פרולית יכולה לעכב הידרדרות קוגניטיבית ואף לעזור בעיכוב התקדמות של אלצהיימר. בנוסף, תזונה עשירה בדגנים מלאים קשורה להפחתת הסיכון לדמנציה.
ממה להיזהר?
כפי שצוין לעיל, הפופקורן הבסיסי הוא מזון דל קלוריות ושומן – אבל כשמעמיסים עליו חמאה, שמן, מלח או טעמים מלאכותיים -הבריאות נעלמת. במקום פופקורן קנוי או מוכן במיקרוגל, מומלץ להכין בבית – עם מעט שמן זית, שמן אבוקדו או שמן קנולה, ולתבל עם תבלינים בריאים כמו כורכום, פפריקה או שמרי בירה. אפשר גם להכין במיקרוגל בתוך שקית נייר חומה עם גרגרים טבעיים – בלי תוספות.