במנה גדושה של מקומות קדושים לעולם האופניים התברכה ארץ המגף. ג'ירו ד'איטלטיה 2025 ביקר בכמה מהגדולים שבהם: בדרכים הלבנות של טוסקנה בואך סיינה, ובמורטירולו, כבר היינו. הבוקר, נותר לרוכבים מבקשי קו הסיום ההר הקדוש המפחיד מכולם. המפלצת בת 1500 המטרים – הקול דלה פינסטרה.
זוהי הפעם החמישית בתולדותיו שהג'ירו חוצה את הקול דלה פינסטרה. העלייה הנוראית במרומי האלפים הייתה היום הבמה שהיא כוכבת לכשעצמה. ההר הוא כזה שלוקח את הרוכבים עד הקצה, ומעבר. 18.5 ק"מ של טיפוס מהכפר האלפיני השליו מאנה די סוזה, עד לאוכף הקול דלה פינסטרה. הטיפוס המצטבר: כ-1500 מ'; השיפוע הממוצע כ-9.2% קטלניים (עם שיפועי מקסימום של 14%). אבל העוקץ מגיע בסוף. שמונת הקילומטרים האחרונים של העלייה הם על דרך עפר משובשת, עם פיתולי סרפנטינה ומצוקים תלולים לצדם. וזה לא נגמר שם. לאחר פסגת הפינסטרה, עוד 27.5 ק"מ, שכוללים טיפוס לעיירת הסקי (ואימוני הגובה) ססטרייר.
20 שנים חלפו מאז הוצגה מפלצת הפינסטרה לראשונה בג'ירו. ארבע פעמים חצו רוכבי הג'ירו המותשים את המפלצת ב-20 השנים שחלפו. תמיד בסוף השבוע השלישי של המרוץ. האגדות החלו להיכתב כבר מההתחלה. ב-2005, כאשר דנילו די לוקה גרר במעלה ההר את ג'ילברטו סימוני, בניסיון לשבור את אחיזתו של פאולו סבולדלי על החולצה הוורודה. זה כמעט הצליח. סבולדלי איבד שתי דקות, אבל הצליח לשמר יתרון זעום של 28 שניות על סימוני, ולסיים את הג'ירו למחרת היום כמנצח במילאנו.
פעמיים נוספות, ב-2011 וב-2015 נחצה הפינסטרה בג'ירו מבלי שהכריע את המרוץ, אך אין ספק שהאגדה הגדולה מכולן, עד היום, נכתבה בג'ירו 2018, כאשר כריס פרום התחיל את שלב הפינסטרה מדורג רביעי בדירוג הכללי, בפיגור של 3:22 דק' על המוביל באותו בוקר שלבש את החולצה הוורודה – סיימון ייטס. באותה שנה, השלב אף האריך עוד עשרות קילומטרים ועלייה נוספת מעבר לססטרייר. פרום, גמר בדעתו להפוך את היום להתמודדות אישית אחד על אחד. פרום נגד כולם.
הקנייתי הלבן תקף מיד עם ההגעה לדרך העפר במעלה הפינסטרה. 8 ק"מ לסוף העלייה, ו-83 ק"מ לסיום השלב. מה שקרה אחר כך, הפך לאחד מגדולי הימים של רוכב על זוג אופניים אי פעם. פרום ניתק מגע מיריביו והמשיך לבדו. הוא סיים את השלב בחולצת המוביל הוורודה, ושמר עליה עד סוף הג'ירו. את אותו יום התחיל סיימון ייטס כמוביל הדירוג הכללי בחולצה הוורודה, והתפרק לחלוטין. הבריטי מהעיירה בורי ליד מנצ'סטר איבד אז כ-39 דק', סיים את השלב במקום ה-79, וירד למקום ה-18 בדירוג הכללי בסוף השלב.
הסיכוי הטוב ביותר של ייטס לנצח את הג'ירו ד'איטליה, נקרע, נגרס, נזרק ונזנח על הפינסטרה. היום, היתה זו השיבה התחרותית הראשונה של ייטס למפלצת הפינסטרה, מאז אותו יום ארור ב-2018. ההעפלה החמישית של הג'ירו על המפלצת.
בוקר – ההעמדה, השחקנים, והבמה
לנוכח הצורך לטוס הלילה לרומא כדי לסיים את הג'ירו שם מחר, השלב התחיל מוקדם יחסית הבוקר.
הבמה: שלב הררי אחרון בג'ירו 2025, ארוך במיוחד, בן 205 ק"מ. כ-45 ק"מ לפני סופו מתחיל הטיפוס לקול דלה פינסטרה. 27.5 ק"מ מפסגת המפלצת עד קו הסיום, כולל טיפוס אחרון לססטרייר.
השחקנים העיקריים: איסק דל טורו בן ה-21 מקבוצת UAE מוביל בחולצה הוורודה; ריצ'ארד קראפאס בן 32 מקבוצת EF Education, מרוחק 43 שניות מהמוביל; שלישי – סיימון ייטס הבריטי בן ה-32 מקבוצת ויסמה ליס-א-בייק 1:21 דק' אחרי המוביל; רביעי – דרק ג'י הקנדי בן ה-27 מקבוצת ישראל פרמייר טק, בפיגור 2:27 דק' אחרי המוביל.
מערכה ראשונה
החלה בניסיונות בריחה מתחילת השלב, להם הצטרפו עוד ועוד חבורות של רוכבים. כ-42 ק"מ לאחר הזינוק, התגבשה חבורת בריחה ענקית בת 31 רוכבים. האקדח על השולחן במערכה הראשונה, אותו נראה שוב. במערכה האחרונה: וואוט ואן ארט מקבוצתו של ייטס – ויסמה ליס-א-בייק שהצליח להתברג לחבורת הבריחה.
מערכה שנייה
חבורת הבריחה והדבוקה עברו כל אחת בתורה את העלייה השנייה של השלב בקול דלה ליס. למרגלות הפינסטרה בעיירה סוזה, הגיעה חבורת הבריחה 10 דקות שלמות לפני הדבוקה. המרדף החל. בבריחה, כריסטופר הארפר האוסטרלי מקבוצת ג'ייקו אלולה, ואלסנדרו ורה האיטלקי מקבוצת ארקאה, ברחו קדימה למרדף אחר ניצחון שלב ותהילה.
10 דק' אחר כך, הדבוקה, שנמשכה מלפנים על ידי רוכבי קבוצת EF Education של קראפאס התפוצצה והתפזרה כבר בתחילת הפינסטרה. קאראפז תקף באגרסיביות תחרותית טהורה. דל טורו הצעיר, עשה הכל כדי להיצמד לו לגלגל. שני הרוכבים הלטיניים פתחו פער מלפנים. הדבוקה, נגרסה מאחוריהם.
אלא שאז התברר שהאנרגיה ששרפו קראפאס ודל טורו היתה גדולה מדי בשלב מוקדם מדי. מאחור, סיימון ייטס היה הראשון שיצא למרדף אחר צמד הלטיניים. דרק ג'י, היה השני. ייטס הגיע לצמד קראפאס – דל טורו ומיד תקף. השניים נדבקו לו מיד לגלגל. אלא שלאחר כמה התקפות ורגיעות, ניצל ייטס את התסכול ההולך וגובר של קראפאס מכך שדל טורו לא עוזר בהובלה ורק נצמד לגלגל, יצא להתקפה נוספת, ופתח פער קטן מלפנים.
מאחורי גבו של ייטס המתרחק, המשיכו קראפאס ודל טורו לשחק בחתול ועכבר לתסכולו הגובר וחריקת השיניים הגלויה של קראפאס האקוודורי. את האנרגיה השלילית ניצל דרק ג'י להגיע גם הוא אל הצמד הלטיני. ג'י בנוי אחרת משני המטפסים הלטיניים. אין לו כישרון להתקפות אוקטן גבוה בעלייה. הקנדי עובד על קצב דיזל חזק וקבוע. לעתים, הסתפק קראפאס בישיבה על הגלגל של ג'י, ולעתים תקף, עקף את הקנדי וגרר אחריו את דל טורו.
מלפנים, כריס הארפר הגיע לדרך העפר שמסמנת את ה-8 ק"מ האחרונים של הפינסטרה, ובחלוף כשלושה ק"מ, השיל מהגלגל שלו את ורה ונותר לבדו במרוץ לניצחון בראש הפינסטרה ובשלב כולו.
ייטס, שרכב לבד לחלוטין, החל לקטוף את רוכבי חבורת הבריחה בזה אחר זה. הוא התמקד במספרים שהראה מד הוואטים על הכידון שלו, ובגבות הרוכבים שמלפניו. אלא שחברו לקבוצה של ייטס – וואט ואן ארט – שצפוי היה שינסה לעזור לייטס על דרך העפר, כלל לא נראה באופק.
הגם שהפער בין ייטס לקראפאס ודל טורו התרחב והצטמצם כמו אקורדיון, הצליח הבריטי לחצות את פסגת הפינסטרה עם יתרון של 1:41 דק' לפני קראפאס ודל טורו – דבר שהעניק לו את הובלת הדירוג הכללי הוירטואלי על הכביש, בפער זעום של כ-20 שנ'. דל טורו וקראפאס המותשים היו הבאים מהמועמדים בדירוג הכללי לחצות את פסגת הפינסטרה אחרי ייטס. דרק ג'י איבד כדקה לצמד הלטיני בראש ההר.
מערכה שלישית:
האקדח מהמערכה הראשונה, חזר להופיע. אחרי כשעה שוואט ואן ארט לא נראה על מסך הטלוויזיה, לפתע מצא אותו ייטס ממתין לו מעבר לפסגת הפינסטרה. כ-27 ק"מ לשער סיום השלב. השפעת הנוכחות של ואן ארט כמוביל לייטס היתה מאגית. לא רק שייטס הבין שהוא מקבל מכאן כ-20 ק"מ של רכיבה "כמו אחרי אופנוע" (כפי שכינה זאת פעם יוהאן ברונייל כשרכב אחרי מיגל אינדוראין); אלא שההשפעה הפסיכולוגית של נוכחות ואן ארט מלפנים על קראפאס ודל טורו היתה שבירתם המנטלית המוחלטת. הצמד הלטיני פשוט הרים ידיים.
בדיעבד התברר, שההתקפה של ייטס כ-13 ק"מ לפני פסגת הפינסטרה (כ-40 ק"מ מסוף השלב) היתה האחרונה שלו בג'ירו 2025. התקפה מכריעת ג'ירו. בדיוק כמו זו שספג ייטס 7 שנים קודם לכן בג'ירו, על אותו הר.
בזמן שוואן ארט טוחן את נשמתו בשביל חברו לקבוצה מלפנים, קראפאס ודל טורו נשברו מאחור. ואן ארט (וייטס על זנבו) צמצם על מוביל השלב הארפר, והגדיל את הפער לצמד הלטיני שאליו כבר הספיקו לחבור דרק ג'י, דמיאנו קארוסו, ג'וליו פליזארי, אגן ברנל, ראפאל מייקה, אדם ייטס, ברנדון מקנאלטי ועוד.
מערכה אחרונה
ואן ארט סיים את חלקו 7 ק"מ לפני סוף השלב. ב-20 הק"מ תחת הובלתו הבלעדית של הבלגי, גדל היתרון של סיימון ייטס על הצמד הלטיני שבעקבותיו מ-1:40 דק' למעל 5 דק'. הבלגי החזיק כ-198 מתוך 205 הק"מ של השלב במקום הדרוש בקמדת המרוץ. הבלגי עשה את שלו. החולצה הוורודה והניצחון בג'ירו, של סיימון ייטס. כשואן ארט כיבה מבערים, הבריטי פתח אותם מחדש, ויצא ל-7 ק"מ אחרונים אמוציונליים.
כריס הארפר האוסטרלי זכה בניצחון מוצדק בשלב הגדול מכולם. אלסנדרו ורה שני בפיגור של 1:49 דק' וסיימון ייטס שלישי בפיגור של 1:57 דק' על הארפר, אבל – חשוב פי כמה וכמה – ביתרון של 5:13 דק' על איזק דל טורו.
Look at that smile
#GirodItalia pic.twitter.com/9WcTCCZWY6
— GreenEDGE Cycling (@GreenEDGEteam) May 31, 2025
אפילוג: גאולה!
סיימון ייטס, בריטי מאופק בימים כתיקונם, התמוטט על כביש האספלט בססטרייר בבכי תמרורים. גם בראיון סוף השלב, כחצי שעה אחר כך, בקושי הצליח הבריטי להוציא מילה, והדמעות זלגו מעצמן. בעוד שכריס פרום הוציא ב-2018 מהיריב הקרוב אליו (טום דומולאן) 3:23 דק', סיימון ייטס הוציא היום מיריבו הקרוב (דל טורו) 5:13 דק' באותו שלב בו הוא עצמו התפרק לרסיסים ב-2018.
אנחנו הקטנים מול מסך הטלוויזיה, זכינו לחזות באחד מימי הרכיבה ההירואים שנראו אי פעם על אופניים. תחרות ספורטיבית מופתית, עם ביצוע חד פעמי בהחלט של סיימון ייטס ושל קבוצת ויסמה כולה.
ריצ'ארד קראפאס, שייאלץ להסתפק במקום שלישי על הפודיום מחר ברומא, היה מריר אך פילוסופי בסיום כשאמר: "אולי היתה לנו את היכולת, לא היינו החכמים ביותר"; וכשנשאל על הקרב שלו עם דל טורו השיב: "בסוף, הוא הפסיד את הג'ירו, והוא לא ידע להתחרות בחוכמה. הרוכב שרכב היום הכי בחוכמה, הוא זה שניצח".
החכם הזה – סיימון ייטס – ייכנס מחר לרומא כמנצח כובש ג'ירו 2025: ויני, וידי, ויצ'י.
History is being written.
pic.twitter.com/NjAyVAfSYw
— Team Visma | Lease a Bike (@vismaleaseabike) May 31, 2025
מתכוננים לקטע ה-21
כמיטב המסורת, קטע הסיום החגיגי ברומא, ללא טיפוסים, ללא תקיפות בדירוג הכללי – 143 ק"מ בבירת איטליה היפה, כשבסיום ספרינט אחרון לקינוח וגביע אחד מרהיב שיונף.
חמשת הראשונים בקטע 20:
1. כריס הארפר (Jayco AlUla) 5:27:29
2. אלסנדרו ורה (Arkéa – B&B Hotels) + 1:49 דקות
3. סיימון ייטס (Visma | Lease a Bike) + 1:57 דקות
4. ג'אנמרקו גארופולי (Soudal Quick-Step) + 3:52 דקות
5. רמי רושאס (Groupama – FDJ) + 3:57 דקות
הדירוג הכללי לאחר קטע 20:
1. סיימון ייטס (Visma Lease a Bike) – 79:18:422 שעות
2. איסק דל טורו (UAE Team Emirates) + 3:56 דקות
3. ריצ'ארד קראפאס (EF Education – EasyPost) + 4:43 דקות
4. דרק ג'י (Israel Premier-Tech) + 6:23 דקות
5. דמיאנו קארוסו (Bahrain – Victorious) + 7:32 דקות
לובשי החולצות לאחר קטע 20:
חולצה ורודה (מוביל המירוץ) – סיימון ייטס (בריטניה, Visma Lease a Bike)
חולצה לבנה (הרוכב הצעיר המוביל) – איסק דל טורו (מקסיקו, UAE Team Emirates)
חולצה כחולה (המטפס המוביל בדירוג הרים) – לורנצו פורטונטו (איטליה, XDS Astana)
חולצת הצ'יקלמינו (הספרינטר המוביל בדירוג) – מאדס פדרסן (דנמרק, Lidl-Trek)