עונת הגרנד טורים יוצאת לדרך! הוולטה פמנינה יוזנק היום (ראשון) בברצלונה, במתכונת אהובה על הגרנד טור הספרדי – קטע נגד השעון קבוצתי, ויסתיים בשבת בפסגת הקוטובלו, במה שהמארגנים הגדירו כקטע הקשה ביותר בהיסטוריה של המרוץ.
לכתבות נוספות בנושא:
בעקבות איומי מחאות: פתיחת הטור דה פראנס 2025 בסכנה
רוכבת נבחרת ישראל אדר שריקי נפצעה קשה מפגיעת רכב בספרד
"בשבילך, D": ההקדשה המרגשת של פוגצ’אר על גב חולצתו בליאז'
זאת השנה השלישית ברציפות שהמרוץ נערך במתכונת של מרוץ קטעים של שבוע לפחות, הגם שהוא יהיה קצר בקטע אחד לעומת השנה שעברה. סך הכל מצפים לרוכבות 748 קילומטר בצפון ספרד, שבסיומן אם לא תהיה הפתעה גדולה, דמי וולרינג צפויה להגן על תוארה ולזכות בפעם השניה בחולצה האדומה.
קטע 1 יהיה נג"ש קבוצתי באורך שמונה קילומטרים, שצפוי לפתוח פערים מסוימים בין רוכבות ה-GC. זהו פורמט שדי נדיר לראות בימינו, אולם ברצלונה גם אירחה נג"ש קבוצתי בקטע הראשון של הוולטה לגברים לפני שנתיים, וכך יקרה גם בקטע הפתיחה של הטור דה פראנס לגברים בשנה הבאה.
לאחר יומיים של גבעות שבהן קבוצות בריחה יקוו למנוע מהספרינטריות לנצח, קטע 4 כולל שתי פסגות, אבל ההכרעה האמיתית תתקיים בהרי אסטוריאס. קטע 5 מסתיים בטיפוס לפסגת הלגונאס דה ניילה (קטגוריה 1). הקטע האחרון, במה שהפך למסורת בגרנד טורים של הנשים, יסתיים גם הוא בפסגה. הפעם מדובר בקוטובלו, טיפוס של 10 קילומטר עם שיפוע ממוצע של 8%.
מי יכולה על דמי?
על הנייר קשה לראות מי מסוגלת למנוע מדמי וולרינג להגן על תוארה. לאחר פרישתה של אנמיק ואן ולוטן, ההולנדית נחשבת לרוכבת ה-GC הטובה בעולם. היא זכתה לפני שנתיים בטור ואשתקד בוולטה. כמו כן, קבוצת FDJ – SUEZ מגיעה לספרד עם הרכב חזק מאוד, שכולל שתי רוכבות חזקות על דקן דומסטיקיות, שעשויות בעצמן לאיים על הפודיום, ז'ולייט לבוס ואוויטה מוזיק.
אם לא די בכך, רוכבות צמרת כמו לוטה קופקי ואליסה לונגו בורגיני החליטו לוותר על הוולטה ויתמקדו בטור. אבל, כפי שראינו בשנה שעברה באלפ דואז, תמיד ייתכנו הפתעות. מי שינסו להיאבק בקבוצה הצרפתית הן:
• אנה ואן דר ברחן (SD Worx – Protime) – אחת הרוכבות הגדולות בכל הזמנים, ובאמתחתה ארבע זכיות בג'ירו. אבל, היא חזרה השנה משלוש שנות פרישה, במהלכן הענף השתנה ללא הכר. יש הרבה דם רע בינה לבין וולרינג, אבל השנה על הכביש היה ברור שההולנדית הצעירה יותר היא גם הרוכבת החזקה יותר. בקבוצה הגדירו את הוולטה כ"שלב ביניים" בדרך להגשת השאיפות בקיץ, כלומר בטור דה פראנס, וגם אמרו שהמקום הראשון בדירוג זאת אולי שאיפה מוגזמת כרגע, אבל אפשר להניח שוואן דר ברחן לא תעשה לוולרינג חיים קלים.
• פולין פראנד-פרבו (Visma | Lease a Bike) – האלופה האולימפית באופני הרים לא השתתפה בגרנד טור מאז 2015 ולא נראתה טוב במיוחד בטור האמירויות, אולם זה היה המירוץ הראשון שלה לאחר שחזרה לכביש. מאז היא נראתה חזק בהרבה ואף ניצחה בפריז-רובה. גם מריאנה ווס תהיה בסגל של ויסמה, והיא תנסה לזכות שוב בחולצת הספרינטריות.
• מרלן רויסר (Movistar) – השוויצרית רכבה במשך שנים עם וולרינג בקבוצת SD-Worx, ונחשבת לשענית מעולה. היא גם ניצחה בעבר במרוצי קטעים קצרים יותר, אבל לא בגרנד טור. השנה סיימה שנייה אחרי וולרינג בוולטה של ולנסיה. חברתה לקבוצה, ליאן ליפרט הגרמניה היא מטפסת מצוינת, אבל תקווה לשפר את הישגי העבר שלה בגרנד טורים.
• קסיה ניוויאדומה (CANYON//SRAM) – הנמסיס הגדולה של וולרינג ואלופת הטור דה פראנס המכהנת מגיעה אף היא לספרד, אבל הצהירה שלא באה להתמודד על התואר אלא על תקן עוזרת של נב ברדברי האוסטרלית, שסיימה אשתקד שלישית בג'ירו.
• כריסטין פוקנר (EF Education-Oatly) – האלופה האולימפית האמריקאית הראתה שהיא מסוגלת לנצח בקטעים בגרנד טורים, אבל האם היא מסוגלת להתמודד גם בדירוג הכללי, והאם בכלל הקבוצה תרכוב עבור סדרין קרבאו? הצרפתייה ניצחה בשנה שעברה קטע בטור ונראתה טוב בליאז'-בסטון-ליאז', אבל עדין לא התברגה בפודיום בגרנד טור.
• מאווי גרסיה (Liv AlUla Jayco) – הספרדייה הייתה בעבר מועמדת קבועה לפודיום במרוצי קטעים, ואכן סיימה שלישית בג'ירו ובשנה שעברה שלישית בטור האמירויות, אבל בגיל 41 נדמה שהיא תתקשה לשחזר את ההישגים האלה.