גאדג'טים הנוגעים לאופניים ולריצה יש רבים, אולם נראה שבמרוצת השנים, השחייה נותרה מעט מאחור. פרט לשעון החכם המוכר, שלא תמיד מצליח להבין מה קורה שם מתחת למים, אין לשחיינים את אותו חיווי איכותי שיש לאלו המתאמנים בענפים היבשתיים. ובכן, נראה שכל זה הגיע לסיום, עם המשקפת החכמה FORM, פיתוח קנדי חדש שמכה גלים, תרתי משמע. המשקפת מופצת בארץ בלעדית על ידי בלייזפוד ישראל, שכבר פיתחה מוצר פורץ דרך בתחום הספורט, ונותנת אחריות, תמיכה, ליווי ושירות לרוכשי המשקפת.
ראשית, הבהרה: כותב שורות אלו היה שחיין תחרותי במשך שנים רבות, והיום שוחה להנאתו מעת לעת. מי שמכיר שחיינים, לפחות מהדור שלי, אנחנו לעולם לא נשחה עם שעון על פרק כף ידינו. בין אם זה כי המאמנים פשוט לא היו מרשים לשחות עם שעון; בין אם כי זה עלול להכביד, ולו במעט, ולהפחית מהמהירות או לפגום בטכניקה; ובין אם זה כי מספיקה פעם אחת שיד פוגשת יד עם שעון מעבר למסלול בכדי להבין שעדיף בלי.
לאחר הפרישה, עשיתי כמה ניסיונות לשחות עם שעון ספורט. חלקם מוצלחים יותר, חלקם פחות, אולם תמיד בסופו של דבר הניסוי הסתיים בכך שאני אשחה עם יד "עירומה". בינינו, אני שוחה גם בלי טבעת הנישואין שלי ובטח שבלי שרשראות, צמידים ושאר ירקות. לכן, הרעיון של משקפת חכמה, שמתפקדת כמו שעון (והרבה מעבר לכך) קסם לי במידת מה. הייתי סקפטי, מודה, אך הסתקרנתי. שחיתי עם המשקפת במשך קצת יותר מחודש, ופרט לעובדה שלא היה אחד בבריכה שלא שאל אותי אודותיה, להלן מסקנותיי לפניכם.
קודם כל משקפת
הדבר אולי הבסיסי ביותר שמשקפת חכמה אמורה לעשות, הוא לפני שהיא חכמה – להיות… ובכן… משקפת! באספקט הזה FORM עשו עבודה טובה ללא ספק. המשקפת איכותית, אוטמת היטב, נוחה על הפנים (על אף ששוקלת מעט יותר ממשקפת רגילה) ובעלת עדשות איכותיות מעט כהות נגד השמש, כמו שאני אוהב. כמו במשקפות האיכותיות של החברות המובילות, גם כאן מספר גשרי אף שניתנים להחלפה ורצועות שקלות להידוק ולשחרור.
מרימים מסך
על גבי המשקף הימני ישנו מסך קטן ועליו כל הנתונים אליהם נגיע עוד מעט. באמצעות מערך החזרי מראות, המסך מוצג אל מול הפנים ונראה במרחק נוח מול השחיין. כאן מגיע השלב הטריקי – לי לפחות, היה די מאתגר להתרגל לקיומו של המסך הזה מול פניי, ובעיקר התקשיתי להתעלם ממנו תוך כדי השחייה.
התוצאה הייתה שבאימונים הראשונים עם המשקפת לא ממש הצלחתי לשמור על קו ישר (התנצלותי כלפי שותפיי ושותפותיי למסלול באימונים אלו), ובכלל, התקשיתי לשמור על ריכוז אל מול המספרים שרצים לי מול העיניים. החדשות הטובות – אחרי 3-2 אימונים התרגלתי למסך לחלוטין, וכיום אני יכול להגיד שאני כמעט שלא מבחין בקיומו, הוא פשוט חלק אורגני מחוויית השחייה שלי.
פיצוץ של נתונים
ועכשיו נעבור לעיקר – הנתונים שהמשקפת יודעת לספק. והם, עבור כל מי ששחה אי פעם, לא פחות ממהפכניים ועולים כמה עשרות מונים גם על שעוני השחייה הטובים ביותר. המשקפת מזהה באופן אוטומטי את סוג הסגנון, תדירות התנועות (קאדנס), זמנים לכל בריכה, מרחקים ועצירות, קצב לכל 100 מטר, הדופק הנוכחי והממוצע (נמדד על ידי חיישן המונח על הרקה הימנית), ועוד. לשוחים בים – למשקפת יש גם אפשרות להתממשק עם השעון החכם שלכם ולהראות לכם את הכיוון עם מצפן. כלומר, אפשרות להורדת "אזימוט" כדי לשחות ישר ללא צורך בהרמת הראש לניווט.
ניתן כמובן גם לשחק עם התצוגה ולבחור אילו נתונים נרצה שיוצגו לנו במהלך השחייה ואלו לא. אני בחרתי בהצגת השעון הרץ, מספר הבריכות הכולל שעברתי מתחילת האימון, מספר הבריכות לאותו סט שאני שוחה כעת, הקצב הממוצע ל-100 מטר בסט בו אני נמצא, וגם הדופק שלי כעת.
הדיוק במעקב אחר הנתונים מרשים בכל קנה מידה (ותהיו בטוחים שבדקתי מול השעון, מול מדידת דופק ידנית וכו'). עושר מידע שכזה יכול לשמש כל שחיין או טריאתלט, ואת המאמן כמובן, הן למידע לייב תוך כדי האימון, והן לניתוח המסכם באפליקציה לשיפור היכולות העתידיות. בעיה קלה היא שאין אפשרות לערוך את הנתונים לאחר האימון באפליקציה (אם הוא זיהה סט רגליים, אך נגיד עשיתי תרגיל סגנון, אי אפשר לתקן זאת), אולם אגיד בכנות שהזיהוי האוטומטי מדייק באחוז גבוה מאוד של התרגילים, גבוה בהרבה מכל שעון שנתקלתי בו.
אימונים וניתוח סגנון
כשהתיישבתי לנתח את האימונים באפליקציה לאחר סיומם, המוח שלי התפוצץ באמת. המשקפת ידעה, מלבד הנתונים היבשים, גם לנתח אלמנטים בסגנון שלי, כמו מנח הראש בסגנון החתירה. ההלם היה בעיקר לאחר שעברתי פציעה בקרסול, שגרמה לי להשתמש פחות ברגליים וכפועל יוצא למנח הראש להיות גבוה יותר. השעון זיהה את השינוי והפציר בי לתקן זאת, כשהוא גם מציע תרגילי סגנון לדוגמה.
ככלל, באפליקציה יש גם מאמן חכם המסתייע ב-AI ויכול לאמוד את ההתקדמות של השחיין ולהציע תכניות אימון שונות לשיפור היכולות, בהתאם למטרות השחיין. מודה שכמי שקנאי לאימונים שלו, לא ממש אפשרתי למשקפת להכתיב לי תכניות אימון מלאות, אך עבור מי שמעט פדנט ממני, מדובר באופציה מצוינת לשיפור ולמעקב אחר ההתקדמות.
טעינה וסוללה
הערכה מגיעה עם מטען ייעודי שמתחבר לצד המשקפת. חשוב לציין שהכבל לא ממש סטנדרטי, כלומר, יש לשמור עליו ולא לאבד אותו כי לא תוכלו להחליף אותו בכבל אחר שיש לכם בבית. הטעינה עצמה מהירה למדי, והסוללה של המכשיר, לפחות עבורי, החזיקה לשבוע אימונים בלי בעיה. לטענת החברה הסוללה אמורה להחזיק 14 שעות של שימוש, אך מודה כי לא הבאתי אותה לקצה.
גם בתחרויות?
בדקנו את החוקה בענפים הרלוונטיים לגבי שימוש במשקפת גם בתחרויות, והתוצאות כדלקמן – בתחרויות השחייה הכפופות לחוקי האיגוד העולמי (בבריכה ובמים הפתוחים) – חל איסור ברור להשתמש במשקפות חכמות דוגמת זו. לפי התקנות: "טכנולוגיות כגון רחפנים, מעקב GPS, חיישנים ביומדיקליים או מכשירים המתעדים לחץ דם, טמפרטורת גוף, קצב תנועות, קצב נשימה וכו'. הטכנולוגיה יכולה לשדר מידע כזה, אך לא לפעול כמקלט המספק מידע ויתרון למתחרה, כגון 'משקפי שחייה חכמים', מכשירי שמיעה וכדומה". עם זאת, לפי שעה, נראה שאין מניעה לעשות בה שימוש במשחי המים הפתוחים של שוונג, או משחים פרטיים אחרים.
חוקת הטריאתלון, לעומת זאת, לא כוללת איסור שכזה והמשקפת לפחות בשלב זה מותרת לשימוש בתחרויות טריאתלון. חדי העין אפילו יכלו לראות כמה טריאתלטים ששחו עם המשקפת בצ'אלנג' ישראמן האחרון, לאחר שווידאו מול השופטים כי הדבר מותר. עם זאת, יש לציין שהטריאתלון כענף תמיד משנה את החוקים שלו באיחור מה לעומת ענפי הבסיס, ולא מן הנמנע שעוד שנה או שנתיים ייאסר השימוש במשקפת. בינתיים, תיהנו מההפקר.
המחיר
פה מגיע אולי הסעיף בו רבים יקחו צעד לאחור. המחיר של המשקפת עצמה הוא 1,290 ש"ח, כאשר לצידה יש לרכוש מנוי לאפליקציה המותאמת של FORM במחיר של 30 ש"ח לחודש (החודש הראשון חינם). אמנם רבים מאיתנו מוציאים מחיר גבוה יותר על שעונים חכמים, אולם המשקפת לא מגיעה במקום השעון, אלא בנוסף אליו, ולפיכך ברור כי לא מדובר במחיר זול במיוחד.