לא לשכוח לנשום! על חשיבות הנשימה הנכונה באימון ובחיינו בכלל

עדי שיף מסבירה למה הנשימה היא חלק בלתי נפרד וחשוב מאימון יעיל, מדוע נשימה נכונה לא באה לכולנו באופן טבעי ולמה זה עלול לגרום, ולמה דווקא בזמן מאמץ מומלץ להתמקד אפילו יותר בנשימה? קחו אוויר וכנסו
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
לא לשכוח לנשום. עדי שיף | צילום: רועי שלם

סימן החיים הראשון שמופיע אצל עובר זה דופק. ברגע שיש דופק, מתחילים להיווצר חיים. הנשימה היא הפעולה הטבעית ביותר שלנו. נשימה היא סימן החיים. אז איך יתכן שלפעמים אנחנו שוכחים לנשום בצורה תקינה ובריאה או לחלוטין לא מתייחסים לנשימה ולאופן בו אנו נושמים? ואיך קורה שבסיטואציות מסוימות אנחנו ממש עוצרים את הנשימה שלנו בלי לשים לב? למשל, כשאנחנו מתאמצים בזמן אימון כושר או מאוד מרוכזים, או מתוחים או מוטרדים או עמוסים.

לכתבות נוספות בנושא:
החורף הגיע: איך מומלץ להתאמן כשחולים
כך פעילות גופנית קבועה עוזרת למנוע דלקות בגופנו
לא עובדים על האגן באימון? אתם עלולים לפגוע גם במיניות שלכם

לא בכדי, במקרים בהם אנו רוצים לומר שמשהו קשה לנו או "יושב" עלינו או כשהלו"ז עמוס מדי אנחנו מציינים ש "אין לי זמן לנשום", "אין לי אוויר", "אני לא נושמת" ועוד. נשימה איכותית קריטית עבור בריאות הגוף והנפש שלנו. נשימה טובה ועמוקה מזינה את האיברים הפנימיים שלנו וההזנה חשובה ומשמעותית לתפקוד התקין של האיברים.

יש המון סוגים של נשימות והדרך בה אנו נושמים מספרת עלינו המון. למשל, אנשים שבטבע שלהם רגועים יותר ופחות תזזיתיים ינשמו נשימות עמוקות ויעילות יותר. אנשים שבטבע שלהם לחוצים ומתוחים או "רודפים אחרי הזמן" או לתחושתם, אף פעם לא מספיקים שום דבר, ינשמו נשימות מהירות וקצרות יותר, ולפעמים אפילו כמעט ולא ינשמו בכלל, אלא יסתפקו רק בהכנסת אוויר קלה מינימלית.

קחו אוויר | צילום: Shutterstock

שימו לב לנשימות שלכם ולמי שאתם – האם הנשימה נכנסת בקלות לגופכם? האם אתם מרגישים שלפעמים פעולת הנשימה מאתגרת וקשה להכניס נשימה עמוקה לגוף? האם בטבעי, אתם נושמים עמוק או שהנשימה כמעט נתקעת בגרון או נעצרת? פעמים רבות הנשימה משתנה בהתאם לתקופה ואפילו משתנה מדי שעה, בהתאם למצב הרגשי, הסטרס, או מצב העומס הנפשי או עומס הלו"ז וכמות הסידורים, למשל, שיש לנו במהלך היום. לפעמים קורה שאנחנו ממש "שוכחים" לנשום.

הנשימה שלנו היא "הדלק" של התאים בגוף. בעת לקיחת אוויר, משמע שאיפה, הנשימה מספקת חמצן לתאי הגוף ובזמן הוצאת האוויר הנשיפה מסלקת פחמן דו חמצני ותורמת להוצאת רעלים מהגוף. הנשימה מספקת לתאים אנרגיה והיא קריטית לתפקוד תקין של המוח לאורך שנים רבות. כשאנחנו עוצרים את הנשימה, או לחילופין נושמים בצורה לא איכותית, מועבר מסר לגוף שיש מחסור בחמצן ואז הגוף נכנס למגננה והאיברים הפנימיים מרגישים איום. נשימה לא תקינה גם פוגעת בזרימת הדם בגוף בכלל ובזרימת הדם למוח בפרט, שכה חשובה. עצירת נשימה ממושכת עלולה להיות מסוכנת, אל תגיעו למצב בו אתם עוצרים את הנשימה שלכם למשך זמן רב ובוודאי אל תגיעו למצב בו אתם מרגישים תחושת חנק. ברגעים כאלו, עצרו, תנו לגוף לנוח, עצמו את העיניים והכניסו נשימות עמוקות לגוף. בלקיחת אוויר נפחו את הבטן ווודאו שהצוואר והכתפיים רפויים.

הנשימה באימון
באשר לאימוני הכושר שאתם מבצעים, היו קשובים לנשימות שלכם במהלך האימונים. למשל, בתרגילים שמשלבים או מצריכים מאמץ, אנו נוטים ממש לעצור את הנשימה בזמן המאמץ וזה לא טוב. זה יכול לקרות בעבודה מאומצת עם משקולות, או אפילו בעבודה עם משקל הגוף בלבד בתרגיל מאתגר, ואצל חלקנו, לפעמים אפילו בתרגילים פשוטים.

רוצים לבחון איך הנשימה שלכם בזמן מאמץ?
תרגול ראשון: בצעו את תרגיל הפלאנק הקלאסי ובחנו, תנו תשומת לב לצורה בה אתם נושמים באופן טבעי במהלך ביצוע הפלאנק. אנשים רבים עוצרים את נשימתם במהלך הפלאנק או נושמים נשימות צרות ושטחיות, במיוחד אם הפלאנק ממושך ועל כן גם מאתגר יותר. נסו, על אף המאמץ, לנשום עמוק ככל האפשר.

נסו זאת בעצמכם | צילום: Taco Fleur, Pixabay

תרגול שני: כווצו את כל הגוף, ללא הרמת הכתפיים לכיוון האוזניים אך במקביל לכיווץ, נשמו נשימות עמוקות וארוכות כשבזמן השאיפה וודאו שהנשימה עוברת "חלק" בגרון ואתם לא מכווצים את אזור בית החזה. תמצאו שהפעולה אינה אוטומטית, אינה פשוטה ואולי אפילו ממש מאתגרת ושהנשימות לא מגיעות באופן טבעי. לכן, לאורך תהליך הנשימה, וודאו שבזמן לקיחת האוויר אתם לא מכווצים את הצוואר, דבר שעלול לגרום לכם להרגיש שהאוויר שאתם לוקחים "נתקע" ולא עובר בצורה חלקה וטבעית.

באופן כללי בחיים, וגם באימונים שלכם, נשימות עמוקות ואיטיות הן כלי יעיל ואדיר לעבודה טובה ונכונה יותר, להרגעת הגוף והנפש, העברת חמצן בצורה מיטבית בגוף ושיפור הבריאות ואיכות החיים. באימון הגוף מקבל בוסט של בריאות. עם נשימות נכונות הבוסט משתדרג משמעותית. נשימות צריכות להיות חלק בלתי נפרד בכל סוג של אימון שאתם מבצעים, אל תעצרו את נשימתכם ואל תקטינו את נשימתכם בזמן ביצוע תרגילי כושר.

גם הנפש לוקחת חלק חשוב ביותר בכל מה שקשור לאיכות החיים שלנו והרווחה שלנו, שהרי מאז ומתמיד נשימה קשורה ומחוברת לנפש. הדמיון בין המילה נשימה למילה נשמה אינו מקרי. נשימות גם עוזרות בהתמודדות עם התקפי חרדה ובהתמודדות מול סיטואציות מורכבות. לא במקרה כשאנו מתוחים ומצב נפשנו רעוע, אומרים לנו לעצור רגע ולקחת נשימה.

יש סוגים שונים ומקצבים שונים של נשימות. הנשימה המומלצת ביותר היא הנשימה בה אנו לוקחים אוויר דרך האף ומוציאים אוויר מהאף. ניתן גם לקחת אוויר מהאף ולהוציא מהפה. אך נשימה רק דרך הפה, כלומר, לקיחת והוצאת אוויר מהפה אינה מומלצת. למה? כי לקיחת אוויר מהפה לאורך זמן עלולה ליצור יובש בפה שיביא לחומציות יתר בפה שמעודדת ריקבון ולכן גם אולי פגיעה בבריאות החניכיים ושיניים. שימו לב שכשאנשים ישנים עם פה פתוח לאורך זמן, הם מתעוררים עם ריח לא טוב וחריף מהפה. הריח החריף מגיע מהחומציות שהצטברה. נשימה מהאף, לעומת זאת, עוזרת לנו לנשום נשימות איכותיות ועמוקות יותר על ידי הכנסת אוויר לחלק התחתון של הריאות.

אז מהיום בכל אימון כושר, אנחנו נותנים במה גם לנשימות שלנו!

 


 

למידע נוסף, תכניות אימונים ואימונים מקוונים חינם כנסו לאתר של עדי שיף




אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: info@shvoong.co.il

קראתם? השאירו תגובה...

כתיבת תגובה

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"המבחן שלנו כלפי עצמנו, הוא איך אנחנו מגיבים למקרים כאלה. אם נבחר לוותר או לצמוח. להיות קורבן, או להסתכל לשמיים, להגיד תודה, ולקבל את השיעור באהבה", בראל אדם, אחרי שהשלים את מרתון בוסטון עם שבר בצלע




מזג אוויר ותחזית ים