8 תופעות פיזיולוגיות לא רגילות אצל רצים

בואו נודה, יש גם לא מעט תופעות לוואי וצדדים קצת פחות נעימים שאנו הרצים חווים. המאמנת יעל לביא מבהירה ומבארת את התופעות ומעניקה פתרונות מעשיים
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp

ריצה היא פעילות גופנית חשובה, מבורכת ודי בריאה. בין אם אנחנו רצים מתחילים אשר מפלסים את דרכנו לקילומטרים הראשונים או רצים ותיקים שהקילומטרים והשבילים זורמים להם ברגליים, כולנו נהנים מיתרונותיה הרבים של הריצה. יחד עם זאת, בואו נודה, יש גם לא מעט תופעות לוואי וצדדים קצת פחות נעימים שאנו הרצים חווים. אין זה אומר שעלינו להפסיק אבל אם נבין שלחלק מהמקרים יש פתרונות או לכל הפחות יש לנו עוד רצים ששותפים לעניין, התופעות הופכות להיות שוליות ואולי קצת פחות מציקות.

למי לא נתפס השריר? | צילום: thinkstock

1. פטמות מדממות

תופעה ששמורה לגברים כאשר בזמן הריצה, השפשוף של בית החזה והחולצה מגרים את הפטמות ויוצרים קרעים באזור עד כדי דימום. יש לשים לב שאתם לובשים חולצות נוחות המפחיתות את התופעה וכן לשים פלסטרים על האזור בכדי למנוע את החיכוך הלא נעים.

2. שריר שנתפס באופן פתאומי

לעתים רצים מדווחים על שריר שנתפס תוך כדי הפעילות. מצב זה יכול לנבוע מתזונה לקויה, אי שתייה מספקת של נוזלים ו/או מחסור במלחים כמו נתרן ומגנזיום. כמובן שאם מצב זה כרגע, הפסיקו את הפעילות ובדקו מה היה לקוי בתזונה לפני או תוך כדי הריצה ותקנו בריצות הבאות.

3. הקאות

בשל טלטלה של האיברים הפנימיים ועליית הדופק, ישנם רצים שמרגישים בעת ריצה ש"האוכל עולה" וחלקם מסיימים ריצה בהקאות או לעתים אף תוך כדי ריצה. על כל רץ לבדוק אילו מזונות גורמים לו לרגישות בקיבה וכן את תזמון הארוחות. למשל, נסו לאכול במרווח גדול יותר מזמן הריצה או לאכול מאכלים רכים ונוזליים יותר.

בעת פציעה הפסיקו את הפעילות מיד | צילום: thinkstock

4. גירודים

תופעה שנפוצה בעיקר בקרב רצים מתחילים. המצב בו המתאמן אינו בכושר וישנה התרחבות של נימי דם זעירים מוביל לגרד עז בעור. לרוב, תופעה זו חולפת עם שיפור הכושר וכניסה לשגרת אימונים. במידה והתופעה אינה חולפת, יש לפנות לרופא לצורך אבחון מעמיק יותר.

5. שפשפות

כשאנו רצים, החיכוך התמידי בין העור לביגוד יוצר לעתים שפשפות במקומות לא הכי סימפתיים כמו: מפשעות, בית שחי, קו בית החזה ועוד אזורים. המצב בהחלט לא נעים במיוחד כשאנו מחמירים את המצב עם עוד ועוד ריצות שמוסיפות לחיכוך ולכאב. ניתן להקל ואף לפתור לחלוטין תופעה זו באמצעות מריחת משחות כמו: בודי גלייד או וזלין וכן לבישת ביגוד מאוורר ומנדף (כן, לוקח זמן למצוא משהו שמתאים למבנה שלכם).

6. יבלות

אין כמעט רצים שלא נתקעו בתופעה של יבלות שצצות (ומציקות) אחרי ריצות. החיכוך הרב בין הרגל-גרב/נעל ריצה במשך זמן ממושך גורם לגירוי העור וליבלות תוך כדי ואחרי ריצה. אל תשכחו לאוורר את הרגליים בסיום הריצה, הקפידו על גרביים מנדפות ואיכותיות והקפידו על פדיקור תקופתי כדי לטפל במפגע זה.

7. כאב בצד

כאב זה יופיע לרוב בצד ימין של הגוף ויותר נפוץ בקרב רצים מתחילים (הטענה היא כושר ירוד), אך אנו עדים לתופעה זו גם בקרב רצים מנוסים. ההנחה היא שמדובר במתיחה של השרירים סביב הסרעפת אשר מתמלאת ומתרוקנת באוויר בעת הריצה וביחד עם טלטול הריצה, המצב עלול לגרום לכאבים בצד. גם אם נתקלתם בכאב שכזה, עברו להליכה וקחו מספר נשימות עמוקות וכן לחצו על האזור הכואב בעדינות עם האצבעות.

אם מופיע לכם כאב בצד נסו לנשום עמוק | צילום: צלמי שוונג

8. ציפורניים שחורות/נשירת ציפורניים

ככל שאנו רצים מרחקים גדולים יותר, גב כף הרגל והאצבעות בפרט, סופגים יותר ויותר חבטות מנעל הריצה. באצבעות נוצרים שטפי דם מה שגורם לציפורניים להשחיר ולעתים אף לנשור לחלוטין. הפתרון הוא לרוץ עם נעל שגדולה עליכם בכמידה ולעתים אף החלפת נעל לכזו שהחיכוך של האצבעות עם הנעל יהיה מינימלי. גם אם נשרה לכם ציפורן, אין מקום לחשוש שכן המצב הפיך ובמקומה ציפורן חדשה ובריאה.

כמעט כל התופעות ניתנות לטיפול וריפוי ולכן אל תזלזלו בהם. בדקו כל הזמן מה עוזר לכם להימנע מהתופעות שיכולות להפחית את הכיף בעת האימון.

מכירים עוד תופעות? מוזמנים לכתוב לנו בתגובות למטה.



יעל לביא | מאמנת כושר וריצה "אימונעים"




אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בכתבות או בפרסומי שוונג צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש בו או לבקש להוסיף את הקרדיט שלכם בדוא"ל: [email protected]

קראתם? השאירו תגובה...

כתיבת תגובה

כתבות אחרונות באתר

פודקאסטים מומלצים

אירועים קרובים

טורים

ציטוט השבוע

"זה קשה להתאמן למרתון, אבל אפילו יותר קשה לא להיות מסוגל להתאמן למרתון", ארון דגלאס טרימבל


מזג אוויר ותחזית ים

ערוץ הוידאו של שוונג